21 Eylül 2024 Cumartesi

İstanbul Tabip Odası, İmamoğlu ile görüştü

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşerek, salgına karşı alınacak önlemleri ve taleplerini iletti, 13 maddelik öneri sundu.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, koronavirüs salgınına karşı alınacak önlemlere ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'yla görüştü.

İBB'nin Florya'daki Başkanlık Konutu'nda gerçekleşen görüşmeye İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Pınar Saip, Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk ve İstanbul Tabip Odası Koronavirüs İzleme Kurulundan Dr. Nilüfer Aykaç katıldı.

Oda yöneticileri Covid-19 pandemisiyle ilgili dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeleri paylaştı. Daha sonra hekimlerin başta barınma olanakları olmak üzere İBB'den beklentilerini ve bu süreçte İBB'nin yapabileceklerine ve oda olarak İBB ile birlikte yapılabileceklere dair önerilerini aktardı.

İBB Başkanı İmamoğlu da bu süreçte meslek örgütleriyle birlikte çalışmayı önemsediklerini, İBB'nin oluşturduğu Bilim Kurulu'nda İTO'nun yer almasından memnuniyet duyduklarını; otellerle işbirliği yaparak sağlık çalışanları için 2.000 kişilik konaklama imkanı sağladıklarını söyledi. İmamoğlu, İBB olanaklarını pandemiyle mücadele için başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bütün kamu kurumlarıyla paylaşmaya hazır olduklarını da ifade etti. 

İstanbul Tabip Odası heyeti, İBB'ye 13 maddeden oluşan şu önerileri sundu:

1-Salgınla mücadelede fevkalade önemli olan belediyecilik hizmetleri kesintisiz ve ücretsiz olarak sürdürülmeli, bu esnada İBB çalışanlarını koruyucu önlemler en üst düzeyde alınmalıdır.

2-Bu süreçte dezenfeksiyon çalışmaları son derece önemli olmakla birlikte bu esnada çevreye zarar verilmemesine azami dikkat gösterilmelidir.

3-Belediyenin salgınla mücadelesinde yapabilecekleri planlanırken öncelikle İstanbul’da yaklaşık 201 bini yalnız, 507 bini çocuğu veya torununun yanında, 480 bini eşli olarak yaşayan, 158 bini çalışan toplam 1 milyon 79 bin 65 yaş üstü vatandaşlar göz önünde bulundurulmalıdır.

4-Bu nüfusun sokağa çıkma yasağıyla birlikte oluşan ilaç, alış veriş, özellikle beslenme ve diğer temel ihtiyaçlarının temini açısından belediyeler destek verebilir.

5-65 yaş üstü vatandaşlar evlerinde ziyaret edilip içinde bir ateş ölçer, Koronadan korunmayı ve ne zaman hasta olduğundan şüphelenmeli, hasta olduğundan şüpheleniyorsa ne yapılması gerektiğini anlatan İstanbul Tabip Odası tarafından hazırlanacak bir broşür, ihtiyaç durumunda arayabileceği bir telefon numarası (magnet şeklinde hazırlanabilir), bir de el antiseptiği ve sıvı sabundan oluşan bir paket dağıtılabilir.

6-Bütün vatandaşların bu dönemde sağlıklı ve ucuz gıdaya erişimini sağlamak için tanzim satış benzeri yerler belediyeler tarafından kurulabilir.

7-Sosyal mesafenin korunması için toplu taşıma araçlarında yan yana oturma engellenmelidir. Son günlerdeki yolcu sayısının azalmasına bakılarak toplu taşıma araçlarında sefer sayısı azaltılmamalıdır.

8-Bütün toplu taşıma araçlarının girişlerine el antiseptiği konulmalıdır.

9-Pandemiye karşı mücadele için öncelikle sağlık çalışanlarının sağlığı korunmalıdır. Sağlık kurumlarında yaygın olarak Koronavirüsle karşılaşan sağlık çalışanlarının bu enfeksiyonu evlerine, ailelerine taşımaması için İBB’nin olanakları ile sağlık kurumlarına yakın yerlerde konaklama imkanı sağlanabilir.

10-Konaklanan yerin mümkünse hastaneye yürüme mesafesinde olması, değilse de çalışanların özel bir araçla taşınması sağlanabilir.

11-Sağlık kurumlarında çalışan, nöbet tutan sağlık çalışanlarının yiyecek, içecek ihtiyacının karşılanmasında İBB destek olabilir.

12-İBB, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’yle koordinasyonla sağlık kurumlarındaki maske, önlük, eldiven gibi koruyucu malzeme eksikliğinin temini ve dağıtımında görev alabilir.

13-İstanbul Tabip Odası tarafından hazırlanacak halka yönelik bilgilendirici afişler, pankartlar İBB’nin billboardlarına, üst geçitlere asılabilir, videolar Modyo TV’de yayınlanabilir."