İstanbul Tabip Odası: Asıl amaç Atatürk Havalimanı'nı inşaata açmak mı?
İstanbul Tabip Odası, salgına karşı kullanılabilecek bina ve alanların bulunduğunu belirtti, Atatürk Havalimanı'nda yapılan inşaata ilişkin iddialara dikkat çekti. Oda, "Yoksa asıl amaç Atatürk Havalimanı'nı inşaata açmak mı?" diye sordu.
İstanbul Tabip Odası, salgın hastanesi yapılacağı açıklanan Atatürk Havalimanı'nın "ranta açıldığı" yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da COVİD-19 pandemisi nedeniyle artan ihtiyacı gerekçe göstererek Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı'nda, Anadolu yakasında ise Sancaktepe'de şehir hastanesi yapılacak askeri alanda 1.000'er yataklı 2 "salgın hastanesi"nin 45 gün içinde yapılacağını açıkladı.
Sonra Yeşilköy'deki hastane için Atatürk Havalimanı'nda değil, yanındaki Milli Emlak'a ait arazide hafriyat çalışmalarının başladığı, daha sonra ise Atatürk Havalimanı'nda pistlerin kırılarak hastane inşaatına başlandığı ortaya çıktı.
Son olarak da, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yapılacak hastanenin sağlık turizmi için kullanılacağını söyledi.
İstanbul Tabip Odası, "Bu belirsizlik içinde kesin olan tek şey ise hastane inşaatlarını Rönesans Holding'e verilmesi oldu" dedi.
'MEVCUT BİNA VE ALANLAR VARKEN NEDEN YENİ YAPILAR?'
Salgın nedeniyle ortaya çıkan talebi hızlıca karşılamak üzere atıl durumdaki hastaneler ve kısa bir sürede bu amaca hizmet edebilecek, Atatürk Havalimanının hangarları, binaları, Dünya Ticaret Merkezi Fuar alanı, Yenikapı'da alt yapısı hazır, ulaşım olanakları olan dolgu alanı gibi bina ver yerler varken, Atatürk Havalimanı pistleri üzerine ve Sancaktepe'de alt yapısı ve ulaşımı olmayan alana yeni yapıların oluşturulmasının nedenini sordu?
Yetkililerin, enfekte olan ve yoğun bakıma ihtiyaç olan hasta sayısında duraklama olduğu ve hali hazırda İstanbul'da mevcut hastanelerin ve yeni açılacak olan Başakşehir Şehir Hastanesi, Göztepe EAH, Şişli Etfal EAH'nin Seyrantepe binası, Başıbüyük'te yapılan Marmara Tıp Fakültesi Hastanelerinin nitelikli yatak ve yoğun bakım kapasitelerinin pandemi yoğunluğunu karşılamada yeterli olduğu yönünde açıklama yaptığı hatırlatılarak, "Acaba pandeminin yapması beklenen ikinci tepe noktasında hasta sayısının çok artacağı ve kapasitenin bu durumu karşılamada yetersiz kalacağı mı hesaplanmaktadır?" diye soruldu.
Her durumda İstanbul'da yeni sağlık tesislerinin yapılmasının olumlu olduğunu vurgulayan İstanbul Tabip Odası, şu soruları da sordu:
"Eğer durum diğer ülke örneklerinde (Örneğin Çin'de) olduğu gibi çok acil ise en az 45 gün beklemek mantıklı görünmemektedir. Böyle bir halde yukarıda belirttiğimiz seçenekler devreye girmeliydi. Durum çok acil değil, orta vadede ihtiyaç var ise planlama yapmak gerekirdi.
a) Gerçek ihtiyaç (yatak sayısı, fiziki altyapı, vb.) nedir?
b) Bu tesisler için seçilen yerler uygun mudur? Master şehir planında bu alanlar (ulaşım, alt yapı, vb.) ne durumdadır?
c) Finansman nasıl sağlanmaktadır? Kamu-Özel ortaklığı mı, bağış mı, kamu ihale yöntemi mi?
d) Hastaneleri yapacak firma hangi kriterlere göre nasıl belirlendi?"
KORONA FIRSATÇILIĞI MI YAPILIYOR?
Anayasal hukuk devletinde kamunun yapacağı işlerin pandemi gibi ciddi bir olay gerekçe edilerek yasalara aykırı biçimde gerçekleştirilemeceğini vurgulayan İstanbul Tabip Odası, şunlara dikkat çekti: "Öncelikle kamuoyuna açık biçimde yapılan işin gereği ve planlaması konunun uzmanları, alanın meslek örgütleri temsilcileri ile değerlendirilmeli, ihale süreçleri ve finansman sağlama yöntemi yasalara uygun biçimde gerçekleştirilmelidir.
"Bu hastanelerin nasıl bir işlev göreceği, yönetileceği ve başta hekim kadrosu olmak üzere sağlık insan gücü gereksinimi önceden belirlenmeli ve bunu karşılamak üzere bir planlama eş zamanlı olarak yapılmalıdır.
"Aksi durumda 'Kamuoyundan gizli, adeta kaçırılarak, pandemiyi bahane ederek başka amaçlar mı güdülmektedir? 'Korona fırsatçılığı' mı yapılmaktadır? Yoksa asıl amaç Atatürk Havalimanı'nı inşaata açmak mı? ' sorularının sorulması kaçınılmazdır."