4 Ekim 2024 Cuma

İstanbul’dan seslendiler: Tecrit yıkılacak direniş kazanacak

Polis saldırısına rağmen HDP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla yapılan kitlesel açıklamada, "Tecrit yıkılacak direniş kazanacak" denildi.

HDP İstanbul İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecridi ve hapishanelerde artan hak ihlallerini protesto etmek amacıyla tutsakların başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevlerine dikkat çekmek için HDP Kadıköy İlçe binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. HDP İl ve ilçe eşbaşkanları ile yöneticilerinin yanı sıra HDP İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu, HDP PM üyeleri, İstanbul İl Kadın Meclisi, TJA, MATUHAY-DER ile aralarında ESP'lilerin de olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama öncesi eylemin yapılacağı ilçe binası polislerce ablukaya alındı. Başta ilçe binasının bulunduğu Halitağa Caddesi olmak üzere HDP ilçe binasına çıkan yolların tamamına TOMA ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı. Gazeteciler dahil herkese GBT yapıldı.

Öte yandan HDP il yöneticileri ile görüşen polis, Valilik ve Kaymakamlıktan herhangi bir yasak kararı olmamasına rağmen eylemi yaptırmayacaklarını bildirdi. Polis açıklama yapıldığı anda kitleye müdahale edileceği tehdidinde bulundu.

Açıklama yapmak için ilçe binası önüne inmek isteyen kitleye polis izin vermezken, ilçe binasının kapısı polislerce kapatıldı. Açıklamaya katılmak için gelen yurttaşlara da izin verilmedi. HDP'ye çıkan yolların tamamı kapatılırken, sokaklara özel hareket polislerinin yerleştirilmesi dikkat çekti. 

İlçe binası girişinde "Tecrit yıkılacak direniş kazanacak", "Tecrite hak ihlallerine ve faşizme karşı açlık grevlerine ses ol", "Ya onurlu bir barış ya da görkemli bir direniş" dövizleri taşıyan ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Tecride hayır özgürlük hemen şimdi", "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları atan kitleye polis saldırdı. Kitleyi bina içine iten polis basın mensuplarına çekim yapmaları için izin vermedi. Kitle saldırıya slogan, alkış ve zılgıltlar ile tepki gösterirken, polis birçok kişiyi darp etti. Kitle "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganı ve "Özgürlük mahkumları" şarkısıyla polisi saldırısına cevap verdi. 

HDP Milletvekili Musa Piroğlu polis ablukası altında kısa bir açıklama yaptı. Piroğlu, "Devlet terörü bir kez daha gösterdi ki tecrit bu ülkenin demokratikleşme sorunudur. İmralı'daki Tecrit politikası ülkeye polis ablukası olarak geri dönüyor. Devletin bu saldırılarıyla demokrasiden korktuğunu bir kez daha gösterdi. Kürt sorununda çözüm olmadığı sürece bu ülke demokratikleşmez. Demokratikleşme talebi abluka altına alınıyor. Halka devletin gücünü ablukalarla gösterenler halkın gücü ile sınanacaklar. Tecrit ve savaş politikası sona erecek. O zaman bu ülkede demokrasi tohumu yerleşecek" dedi.

Açıklama sonrası kitle "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe" sloganları attı. Bunun üzerine polis kitleye bir kez daha saldırdı. Kitleyi HDP binasına doğru iten polis, çok kişiyi darp etti. Bunun üzerine HDP'liler polisle tartıştı. Polis, HDP'lileri saldırı yapmakla tehdit etti. Açıklama slogan ve alkışlar eşliğinde son buldu. 

Öte yandan açıklamaya destek vermek için ilçe binasına yürüyen kitlenin de önü polislerce kesildi. Buna karşı oturma eylemi yaparak sloganlar ile tepki gösteren kitleye saldıran polis aralarında ESP'liledin de olduğu 8 kişiyi gözaltına aldı.