20 Eylül 2024 Cuma

'İşsizlik fonundan neden işsizler faydalanamıyor?'

HDP, Bakan Zümrüt'e 'İşsizlik fonundan neden işsizler faydalandırılmıyor?' diye sordu.
HDP Ankara milletvekili Filiz Kerestecioğlu, işsizlik fonunun neden işsizler için kullanılmadığını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt'e sordu.
 
Fonun amacı dışında kullanıldığına dikkat çeken Kerestecioğlu, "2016’da fon gelirlerinin yüzde 16,6’sı, 2017’de yüzde 14’ü işsizler için harcanmıştır. 2018’de ise fondan işsizlere ayrılacak kaynağın yüzde 13,2 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Fonun yaklaşık yüzde 55’i ise işveren teşvikleri ve istihdam teşviklerine ayrılmaktadır" dedi.
 
İşsizlik fonundan kaç işçinin faydalanabildiğini soran Kerestecioğlu, "Bu rakamın resmi işsizlerin ve umudunu yitirdiği için iş aramayı bırakan işsizlerin sayısına oranı ne kadardır?" diye sordu. 
 
"Daha fazla işçinin işsizlik fonundan yaralanabilmesi için düzenlemeler yapacak mısınız?" diye soran Kerestecioğlu, şu sorulara da yanıt verilmesini istedi:
 
"İşçilerin ve işçi örgütlerinin talepleri uyarınca, işsizlik sigortasından yaralanabilmek için son 3 yılda 600 gün sigorta şartının 180’e indirilmesi ve işsizlik maaşından faydalanma sürelerinin de uzatılması için düzenleme yapacak mısınız?
 
2019 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda açıklandığı gibi işsizlik maaşı almak için son 120 gün sürekli çalışmış olma koşulu kaldırılacak mıdır?
 
İşsizlik Fonu neden faizin yüzde 25, Üretici Fiyat Endeksi'nin yüzde 46,15 civarında seyrettiği bir dönemde, yüzde 9-10 devlet bankası tahvillerine yatırılarak zarar ettirilmektedir?
 
İşçiler için oluşturulmuş bir fonun neden yalnızca yüzde 14’ü işçiler için harcanırken yüzde 55’i ise işveren teşvikleri ve istihdam teşvikleri için patronlara aktarılmaktadır?
 
Ekonomik krizin en büyük bedelini ücret karşılığı çalışanlar ödemekte, firmalar ilk önce emek maliyetlerini düşürmekte, bu da kitlesel işsizliğe neden olmaktadır. Kriz karşısında toplu işten çıkarmaların yasaklanması için yasal düzenleme yapacak mısınız?
 
İşsizlik Fonundan yapılan ve Sayıştay’ın dikkat çektiği mevzuat dışı harcamalar nelerdir?"