20 Eylül 2024 Cuma

İsrailli bakanlar Hamas'la esir değişimi anlaşmasını konuşmak üzere toplanıyor

İsrailli bakanların Hamas'la gerçekleştirilecek esir değişimi anlaşmasını konuşmak üzere toplanması beklenirken, İsrailli esirlerin aileleri anlaşmanın kabul edilmesi çağrısı yapıyor.

7 Ekim'de Filistinli direniş gruplarının başlattığı Aksa Tufanı hamlesi sonrası siyonist İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırıları sürerken, İsrail hükümetinin mini bakanlar kurulu, Hamas'la yapılan esir değişimi anlaşmasının şartlarını görüşmek üzere toplanıyor.

Yerel kaynaklarda yer alan bilgilere göre bu anlaşma, Hamas'ın 70 İsrailli rehineyi serbest bırakmasını gerektiriyor. Buna karşılık İsrail, birkaç grup halinde hapishanelerindeki 150 Filistinli kadın ve çocuk tutsağı serbest bırakacak. Beş günlük ateşkes kapsamında acil servislerin ve hastanelerin ihtiyaçlarını karşılamak için Gazze'ye günlük 60 bin litre akaryakıt girişi yapılacak. Cuma günü İsrail ilk adım olarak yakıtın girişine müsaade etmeye başladı.

Öte yandan siyonist muhalefet partileri bu anlaşmayı "Hamas'a teslim olmak" olarak değerlendiriyor. Netanyahu'nun ise bu baskılar nedeniyle anlaşmayı onaylamakta oldukça tereddüt ettiği yerel kaynaklarda yer alıyor.

Netanyahu, 17 bakanı ve hükümet partilerinin temsilcilerini içeren genişletilmiş bakanlar kurulunu toplamaya ve anlaşmayı çoğunlukla onaylamaya davet etti. Tel Aviv'deki tahminlere göre, mevcut anlaşmanın üç aşamada gerçekleşmesi bekleniyor ve ardından diğer anlaşmalar için çaba sarf edilecek. Hamas'ın elinde 239 esir bulunmakta ve bunların içinde yaklaşık 40 asker var. Hamas bunlara karşılık olarak tüm Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Independent Türkiye'de yer alan habere göre, askeri liderler, söz konusu anlaşmanın savaş planlarına bir engel olduğunu, güneye doğru ilerlemelerini engelleyeceğini iddia ediyorlar. Ancak ABD yönetimi anlaşmanın onaylanması için baskı yapıyor ve anlaşma hükümet içinde Bakanlar Benny Gantz ve Gadi Eiscot ile Mossad Başkanı tarafından destekleniyor.

Habere göre, İsrailli ve yabancı esirlerin ailelerinden de anlaşmanın onaylanması yönünde yoğun bir baskı var. Fırsatın değerlendirilmesi ve çok geç olmadan Hamas liderliğinin tekliflerinin kabul edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Esir aileleri, Tel Aviv'den Kudüs'e düzenledikleri yürüyüşün dördüncü gününde, esirlerin sesini yükseltmek için anlaşmanın derhal onaylanması taleplerini dile getirdiler.

Oğlu Almog'un 7 Ekim'de kaçırılmasının ardından, Orit Mayer Jan şunları söyledi: "İsrail hükümetinin çocuklarımızın kaçırılması konusunu öncelikli bir sorun olarak ele almadığı açıktır. Çocuklarımızın hayatlarından büyük bir endişe duyuyoruz. Çok zor 41 gün geçti ve hükümet bize hiçbir umut vermiyor. Bu nedenle bu yürüyüşe başlıyoruz ve çocuklarımız geri dönene kadar durmayacağız."