İsrail'le ticaret Filistin üzerinden mi sürüyor
AKP-MHP iktidarı gelişen tepkiler üzerine İsrail'le ticari ilişkilerini sonlandırdığını açıklarken, TİM'in temmuz ayı verileri, Türkiye'den İsrail'e ihracatın Filistin üzerinden sürdürüldüğüne işaret ediyor. İsrail'e en çok ihraç edilen çelik, çimento, cam ürünlerinin Filistin'e ihracatında akıl almaz düzeyde artış oldu. Filistin'e bugüne kadar hiç mücevher ihracatı yapılmazken, yakılmış yıkılmış kentlere İsrail'le ticaretin durdurulduğu temmuz ayında 170 bin dolar mücevher ihraç edildi.
İşgalci siyonist İsrail'in katliam saldırılarına karşı Filistin halkının yanında olduğunu söyleyen AKP-MHP iktidarının ikiyüzlü tutumu bir kez daha ortaya çıktı. Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Filistin halkına ulaştırılmak üzere hazırladığı gemilerinin yola çıkmasına izin verilmedi. İstanbul Liman Başkanlığı gemilerin yola çıkması için "çıkış belgesi" vermezken, AKP-MHP iktidarı İsrail ile ticareti sürdürüyor. İnsani yardım gemilerine izin vermeyen iktidar, Filistin ile yapılıyormuş gibi göstererek İsrail ile ticarete devam ediyor.
76 yılı aşkın bir süredir siyonist İsrail rejimi tarafından işgal altında tutulan Filistin'e yönelik soykırım saldırıları 7 Ekim sonrası daha da arttı. Son olarak İsrail, İran'da bulunan Hamas lideri İsmail Haniye'ye suikast düzenledi. Saldırıda yaşamını yitiren Haniye Katar'ın başkenti Doha'da toprağa verildi.
7 Ekim öncesi Türk burjuva devleti ile siyonist İsrail arasında ticari, askeri, diplomatik ilişkiler sürerken, bu ilişkiler soykırım saldırılarının yoğunlaştığı 7 Ekim sonrası artarak devam etti. Gelişen tepkiler ve 31 Mart yerel seçimlerinde bu işbirliği nedeniyle oy kaybı yaşayan AKP, göstermelik önlemler aldı. Önce ticaret kısıtlaması getirildiği açıklandı. Ardından ticari ilişkilerin tamamen sona erdirildiği söylendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Gerekirse Tel Aviv'e gireriz" şeklinde üst perdeden açıklamalar yaptı. Bu açıklamaların tamamının manipülasyona dayandığı belgeleriyle ortaya çıktı.
AKP-MHP İKTİDARI FİLİSTİN'E YARDIM GEMİLERİNE İZİN VERMEDİ
AKP-MHP iktidarı Gazze'ye gıda vb. gönderildiği açıklamaları yapılırken, Özgürlük Filosu Koalisyonu (FFC), Gazze'ye ulaştırılmak üzere yardımların bulunduğu gemilerinin İstanbul'dan çıkışına izin verilmediğini duyurdu. Açıklamada, "Özgürlük Filosu Koalisyonu (FFC) ve destekçilerimiz, bu görev için aylardır çalışıyorlardı ve Türk hükümetinin, gemiyi engellemesiyle beraber İsrail'in Gazze'deki yasadışı ablukasına göz yumduğu için derin bir hayal kırıklığına uğradık. Hükümetlerimizden, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail işgaline ve özellikle Gazze'ye insani yardımın engellenmemesi gerektiği yönündeki açık kurallarına uymalarını talep etmeye devam ediyoruz" denildi.
Gazze'ye yönelik ambargonun kırılması, büyük bir katliama uğramış Filistin halkına yardımların ulaşmasını engelleyen AKP-MHP iktidarı, Filistin üzerinden İsrail ile ticaretini sürdürüyor.
FİLİSTİN'LE ŞÜPHELİ TİCARET
Evrensel gazetesinde yer alan haberde, İsrail'le ticaretin sona erdirildiği açıklamasının ardından Filistin'le ticaretin yüzde 1180 arttığı belirtilerek, şüpheli ticaretin ayrıntıları paylaşıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yayımlanan ihracat verileri, Türkiye'den İsrail'e ihracatın sıfırlandığı dönemde, soykırım saldırılarının arttığı Filistin'e yapılan ihracatın geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre yüzde 1180 arttığını ortaya koydu. Hayatın nispeten daha olağan seyrinde sürdüğü Temmuz 2023'te Türkiye'den Filistin'e 9.3 milyon dolar ihracat yapılırken, soykırım saldırılarının sürdüğü, kentlerin yakılıp yıkıldığı 2024 yılının temmuz ayında ihracat tutarı 119.6 milyon dolar oldu. İsrail'le ticaretin sınırlı da olsa sürdüğü haziran ayında ise Türkiye'den Filistin'e sadece 58.4 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Bir ayda ihracat oranının iki katına çıktığı görülüyor.
İsrail ile geçtiğimiz yılın temmuz ayında 383.9 milyon dolarlık, geçtiğimiz yılın ocak-temmuz döneminde ise 3.1 milyar dolar tutarında ihracat yapılmıştı. TİM verilerine göre İsrail'e ihracat temmuz ayında tamamen sıfırlandı.
TÜRKİYE'DEN İHRACATINI EN ÇOK ARTIRAN ÜLKE FİLİSTİN
Bu son verilerle, Türkiye'nin Filistin'e yaptığı ihracat tutarı hiç olmadığı kadar arttı. Türkiye'nin 500 bin dolar üzerinde ihracat yaptığı ülkeler arasında Filistin, açık ara en çok ihracat artışının görüldüğü ülke oldu.
ÇELİK FİLİSTİN'E Mİ İSRAİL'E Mİ GİDİYOR
İsrail'in en büyük çelik ihracatçısı olan Türkiye, TİM verilerine göre İsrail'e çelik ihracatını kağıt üzerinde sıfırladı. Ancak Filistin'e olan çelik ihracatı devasa arttı.
TİM verilerine göre; Türkiye, geçtiğimiz yılın temmuz ayında Filistin'e sadece 27 bin dolarlık çelik ihracatı gerçekleştirirken, bu miktar 2024 temmuzunda 14.3 milyon dolara tırmandı. Çelik ihracatındaki yüzde 51 bin 756 oranındaki artış, çelik Filistin'e mi İsrail'e mi gidiyor sorusunu sordurdu.
ÇİMENTODA İHRACAT ARTIŞI YÜZDE 453 BİN 680
İsrail için önemli bir ithalat kalemi olan çimento ve cam ürünlerinde de benzer bir durum yaşanıyor. Filistin geçtiğimiz yılın temmuz ayında çimento ve cam ürünlerinde sadece bin dolarlık ithalat gerçekleştirirken, bu tutar 2024 temmuzunda 4.7 milyon dolara çıktı. Yani, yüzde 453 binin üzerinde bir artış yaşandı.
AYLIK İHRACAT ORANLARI DA ARTTI
Türkiye'den Filistin'e gerçekleşen aylık ihracatta da dikkate değer artış yaşandı. Haziranda 3.6 milyon dolar olan çimento ürünleri ihracatı 4.7 milyon dolara, haziranda 1 milyon dolar olan çelik ihracatı 14.3 milyon dolara fırladı.
YIKILMIŞ FİLİSTİN'E MÜCEVHER İTHALATI SIFIRDAN 170 BİN DOLARA ÇIKTI
Siyonist İsrail rejiminin soykırım saldırısı sonucu yakılıp, yıkılan, temel gıda, su, barınma ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanan Filistin'e Türkiye'den mücevher ihracındaki artış ise en çarpıcı olanı. Bugüne kadar Filistin'e hiç ihraç edilmeyen mücevher, zeytin, yaş meyve, tekstil ve ham maddeleri, halı, mobilya gibi kalemlerde ihracat dikkat çekti.
TİM verilerine göre; Filistin'in Türkiye'den yaptığı mücevher ithalat tutarı 170 bin doları buldu. Filistin'in 2023 temmuz ve haziran aylarında bu alanda Türkiye'den ithalatı sıfırdı. Bu tutar geçtiğimiz haziran ayında 33 bin dolar olmuştu. Şiddetlenen savaş ile birlikte Filistin'in mücevher ithalatı aylık bazda yüzde 417 arttı.
Mobilya ürünleri ithalatı sıfırdan 12 milyon dolara çıktı. Filistin'in halı ithalatı da 2.4 milyon dolar oldu.
ARADIKLARI ALTERNATİF YOLU BULMUŞLAR
Ticaret Bakanlığı'nın önce kısıtlama sonra ihracat ve ithalatı tamamen durdurulduğu açıklamasının ardından bazı ihracatçı firmalar, siparişlerini üçüncü ülkeler üzerinden İsrail'e göndermenin yollarını aradığını söylemişti. Bazı firmalar Yunanistan üzerinden İsrail ile ticareti sürdürürken, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verileri, ticaretin aynı zamanda Filistin üzerinden sürdürüldüğüne işaret ediyor.