20 Eylül 2024 Cuma

İsrail'le Hamas arasında ateşkes anlaşması sağlandı

Siyonist İsrail devletiyle Hamas arasında 4 günlük ateşkes sağlandı. Anlaşmaya göre 150 Filistinli kadın ve çocuk tutsağın serbest bırakılmasına karşılık 50 kadın ve çocuk rehine serbest bırakılacak.

Filistinli direniş gruplarının Hamas öncülüğünde 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı hamlesinin ardından İsrail'in Filistin halkına dönük soykırım saldırılarıyla geçen 47 günün sonunda ateşkes sağlandı.

İsrail'le Hamas arasında Katar arabuluculuğunda gerçekleşen ateşkes görüşmeleri sonucu ateşkes anlaşmasında ortaklaşıldı. Anlaşmaya göre, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli kadın ve çocuk tutsağın serbest bırakılmasına karşılık Hamas'ın elindeki 50 kadın ve çocuk rehine serbest bırakılacak. 4 gün sürecek ateşkes, Hamas'ın serbest bıraktığı her 10 rehineye karşılık 1 gün daha uzatılacak. Ayrıca ateşkes süresince insani yardım, tıbbi malzeme ve yakıt geçişinin de bölgeye girişine izin verileceği öğrenildi.

Öte yandan İsrail'in Gazze Şeridi'ne dönük soykırım saldırılarında şu ana kadar en az 14 bin 100 Filistinli katledildi, 1.7 milyonu aşkın Filistinli ise göçe zorlandı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, ateşkes sonrası saldırılara devam edeceklerini açıkladı. Netanyahu "Hamas'ı yok etmek, tüm rehinelerimizi almak ve Gazze'deki kimsenin İsrail'i tehdit edemeyeceğinden emin olmak için savaşa devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.