20 Eylül 2024 Cuma

İsrail'in soykırım saldırılarında 2 bin 750 Filistinli yaşamını yitirdi

Gazze'de İsrail'in hava saldırıları sonucu yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 2 bin 750'ye yükselirken, tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin 24 saat içinde tükeneceği öğrenildi.

Filistinli direniş gruplarının 7 Ekim'de siyonist İsrail'e karşı başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası patlak veren savaş sürüyor. İşgalci İsrail güçleri, 9 gündür aralıksız bir biçimde Gazze'yi hava saldırılarıyla bombardımana tutmaya devam ediyor.

İsrail'in hava saldırıları sonucu yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 2 bin 750'ye yükselirken, yaralı sayısı da 9 bin 700'e ulaştı. Çatışmalarda yaşamını yitiren İsraillilerin sayısı ise bin 300'e yükseldi.

İsrail'in saldırılarında ayrıca Gazze'de 9, Lübnan'da da 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Öte yandan İsrail'in Filistinlilere dönük tehcir dayatmasından sonra İsrailli yetkililer en az 600 bin Filistinlinin yer değiştirdiğini duyurdu.

İsrail'e ait savaş uçaklarının, Gazze'deki pek çok hastane, okul ve sivil altyapıyı hedef aldığı, Gazze'den göç etmeye çalışan sivillerin konvoylarını da vurduğu kaydedildi. Çok sayıda yerleşim yerinin yerle bir olduğu saldırılar sonrası Gazze'deki İçişleri Bakanlığı enkaz altında binden fazla cesedin bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısında bulundu. Bölgedeki morglarda yer kalmadığı için dondurma kamyonları morg olarak kullanılmaya başlandı. Filistinliler, ölülerini gömmek için toplu mezarlar açıyor. 

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu. OCHA ofisinden Gazze'deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi.

Suyun da hala verilmediği ifade edilen açıklamada, Gazze'deki suyun birkaç gün içerisinde tükeneceğinin altı çizildi.

ATEŞKES İDDİALARINA YALANLAMA
Abluka altındaki Gazze'de İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkes sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, yabancı uyruklu kişilerin çıkarılması karşılığında Gazze'de ateşkesin sağlandığı ya da buraya insani yardım girişi için anlaşma sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

Hamas da Refah Sınır Kapısı'nın açılacağına ilişkin Mısır'ın herhangi bir şekilde kendileriyle iletişime geçmediğini açıkladı.

GAZZE'YE İNSANİ YARDIM ULAŞTIRILAMIYOR
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, insani yardımların Refah Sınır Kapısı'nda beklediğini ancak İsrail'in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını söyledi.

Bakan, Gazze Şeridi'ne yardımların ulaştırılmasına yönelik çabaların devam ettiğini ve yardımların bölgeye intikali için hazır bekletildiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze'de artık insani yardım sağlayamadıklarını" bildirdi.

Gazze'de su, elektrik ve yakıt olmadığını söyleyen Lazzarini, "UNRWA meslektaşlarım artık Gazze'deki kişilere insani yardım sağlayamıyor." dedi. Lazzarini, "Okullarımıza ve diğer UNRWA tesislerine sığınmak isteyen insanların sayısı çok fazla ve artık bunlarla başa çıkabilecek kapasitemiz yok" diye konuştu. Genel Komiser Lazzarini, yakında bölgede yiyecek ve ilaç da kalmayacağını düşündüğünü söyledi.

50 BİN HAMİLE KADIN DOĞUM HİZMETİNDEN YOKSUN
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Gazze Şeridi'nde 50 bin hamile kadının temel sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunu bildirdi. UNFPA'nın yaptığı açıklamaya göre, Gazzeli 5 bin 500 hamile kadın bu ay doğum yapacak.

Gazzeli hamile kadınların, acil korumaya ve sağlık gözetimine muhtaç oldukları belirtilen açıklamada, tüm taraflara uluslararası insan haklarına bağlı kalmaları tavsiye edildi.

Öte yandan CNN televizyon kanalına konuşan BM Nüfus Fonu Müdürü Dominic Allen, Gazze'de sağlık sisteminin hassas ve yıkılmak üzere olduğunu söyledi.