20 Eylül 2024 Cuma

İsrail'in Gazze'ye dönük işgal saldırıları sürüyor

Siyonist İsrail, El-Şifa Hastanesi'ne dönük saldırılarını sürdürürken, hastanedeki 200'e yakın kişinin işkenceyle rehin alındığı ve akıbetlerinin belli olmadığı öğrenildi. Gazze'nin pek çok bölgesine dönük bombardıman da gece boyu devam etti.

Siyonist İsrail Gazze Şeridi'ne dönük işgal saldırılarını sürdürüyor.

EL-ŞİFA HASTANESİNE AİT PEK ÇOK BİNA YOK EDİLDİ
Son olarak İsrailli askerler tarafından baskın düzenlenerek işgal edilen El-Şifa Hastanesi'ndeki bazı binaların buldozerlerle yıkıldığı ya da bombalandığı ve İsrailli askerlerin hastane kompleksini tamamen kontrol altına aldığı öğrenildi. Yüzlerce hasta ve yaralının bulunduğu, binlerce Filistinlinin saldırılardan sığındığı El-Şifa Hastanesi'nde doktorlar ve sağlık emekçileri İsrailli askerler tarafından sorgulanmaya devam ederken, hastanenin altında "Hamas üssü" yer aldığına dair hiçbir kanıt bulunamadı.

Hastanedeki durumun kritik olduğunu belirten yerel kaynaklar, hastanedeki yaralı ve hastaların durumunun saldırılar sonucu ağırlaştığını, elektrik, su, tıbbi malzemeler ve tedaviye erişimin giderek imkansız hale geldiğini ve Filistinlilerin hastaneyi terk edemediğini ya da içerisinde hareket edemediğini vurguladı.

200'Ü AŞKIN FİLİSTİNLİ GÖZLERİ BAĞLANARAK KAÇIRILDI
İsrailli askerlerin doktorlara hastaneyi boşaltma baskısı devam ederken, Filistinli doktorların hastalarını terk etmeyi reddettiği kaydedildi. Hastanedeki son duruma ilişkin bilgi almak da saldırılar sonucu giderek zorlaşırken, İsrailli askerlerin içeride hastalara ve sığınanlara ateş açtığı öğrenildi.

El-Şifa Hastanesi'ne sığınan 200'e yakın insanın ise gözleri bağlanarak kaçırıldığı kaydedildi. Rehin alınan Filistinlilerin akıbeti öğrenilemezken, Filistinlilerin rehin alınırken çırılçıplak soyulduğu ve işkence gördüğü öğrenildi.

SADECE BİR HASTANE HASTA KABULÜNE DEVAM EDİYOR
İşgalci İsrail'in soykırım saldırıları altındaki Kuzey Gazze'de sadece bir hastanenin hasta kabul etmeye devam ettiği öğrenildi. Bölgedeki en büyük hastaneler olan El-Şifa ve Kudüs hastaneleri de dahil olmak üzere 20'yi aşkın hastane ve sağlık merkezi saldırılar ve ambargo sonucu servis dışı kaldı.

GAZZE'NİN PEK ÇOK NOKTASINA BOMBARDIMAN
İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin orta ve kuzeyindeki bölgeleri savaş uçakları ve topçuları ile bombaladı. Nusayrat Mülteci Kampı'na yapılan hava saldırısı sonucu ölenler ve yaralananlar oldu. Kentin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi çevresi ve Beyt Lahiye bölgesi savaş uçakları tarafından hedef alındı.

Saldırılar sebebiyle yollarda araçların hareketi engellenirken, yaralıların kurtarılması amacıyla bölgelere ambulansların erişimi de engellendi. İsrail savaş uçakları, evlerinden ayrılmak zorunda kalan çok sayıda Gazzelinin bulunduğu Orta Petrol İstasyonu adıyla bilinen bölgeyi de vurdu. Saldırı sonucu ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.

11 BİN 300'Ü AŞKIN FİLİSTİNLİ KATLEDİLDİ
İsrail'in saldırıları sonucu 7 Ekim'den bu yana 11 bin 300'ü aşkın Filistinli katledildi. Gazze'de süren mutlak ambargo sonucu elektrik, temiz su, gıda, tıbbi malzeme ve yakıta erişim de büyük ölçüde kısıtlandı. Yakıt ve elektriğin olmaması sonucu iletişimin de durma noktasına geldiği kaydedildi.

İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'nin kuzeyinden güneyine göç etmek zorunda kalan Filistinliler, İsrail tarafından "güvenli çıkış koridoru" olduğu iddia edilen noktalarda çok sayıda Filistinlinin gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü aktardı. Filistinliler, yollarda çok sayıda cenaze gördüklerini de belirtti.

Öte yandan İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'ya dönük baskınları da sürüyor. Batı Şeria'ya kesintisiz olarak düzenlenen baskınlar sonucu çok sayıda Filistinli gözaltına alındı.

BMGK 'ÇATIŞMALARA ARA VERİLMESİ' KARARINI KABUL ETTİ
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Malta'nın sunduğu Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" karar tasarısı düzenlenen acil oturumda oylandı. Tasarı, 15 üyeden 12'sinin "evet", 3'ünün "çekimser" oyuyla kabul edildi. ABD, Rusya ve İngiltere çekimser oy kullanan ülkeler oldu.

Kararda insani ateşkes yerine "çatışmalara acil ve uzatılmış insani ara" verilmesi ve uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde Gazze Şeridi'nde koridorlar oluşturulması talep edildi. Söz konusu araların uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde "yeterli gün" olması gerektiğine işaret edilen kararda, BM ve ortaklarına insani yardım için kesintisiz, hızlı ve güvenli erişim çağrısı yapıldı.

Hamas ve diğer gruplardan öncelikle çocuklar olacak şekilde tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapılan kararda, Gazze'deki sivil halkın temel ihtiyaçlarının tedarik edilmesinin engellenmesine son verilmesi istendi.