21 Eylül 2024 Cumartesi

İsrail'den Cenin'e son 20 yılın en büyük saldırısı

İşgalci İsrail askerleri Cenin'e son 20 yılın en büyük saldırısını düzenledi. Havadan ve karadan devam operasyonda şu ana kadar 10 Filistinli katledildi, kampın altyapısı da yerle bir edildi.

Siyonist İsrail devleti, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine son 20 yılın en büyük operasyonunu başlattı. Hava saldırıları ve karadan baskınlarla gerçekleştirilen saldırıda şu ana kadar aralarında 2 çocuğun da bulunduğu en az 10 Filistinli katledildi. Yüzlerce Filistinli yaralanırken, 20 yaralının durumunun kritik olduğu öğrenildi. En az 3 bin Filistinli ise saldırılar sonucu Cenin mülteci kampını terk etmek zorunda kaldı.

Saldırı kapsamında Cenin yüzlerce asker tarafından kuşatmaya alındı ve Cenin'e giden yollar buldozerlerle parçalandı. İsrail ordusunun  bölgedeki altyapıyı hedef alması sonucu su ve elektrik de kesildi. Bölgedeki gazetecilerin de İsrail askerleri tarafından açıktan hedef alındığı öğrenildi.

Gazze'de ise Filistin halkı sokağa çıkarak Cenin'e dönük saldırıyı lanetledi. Filistin bayraklarıyla yürüyüş düzenleyen halka İsrail askerleri biber gazı sıktı ve gaz fişekleriyle de halkı hedef aldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar ve bölgedeki sağlık çalışanları, İsrail ordusunun sağlık hizmetini engellediğini ve bölgede sağlık hizmeti veren yapıları da hedef aldığını belirterek, sağlık hizmetinin engellenmemesi ve yaralılar için güvenli geçiş alanı oluşturulması çağrısında bulundu.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas İsrail'le tüm ilişkilerini ikinci bir karara kadar kestiklerini açıkladı. Filistin Yönetimi, İsrail'in savaş suçu işlediğini vurguladı.

Cenin Belediye Başkanı Nidal Obeidi, "İsrail saldırısının gerçek bir katliam ve şehirden ve kamptan yaşamın tüm izlerini silme girişimi olduğunu" söyledi. Hedef alınanların sadece direnişçiler değil siviller de olduğunu vurgulayan Obeidi, Cenin mülteci kampının bütün altyapısının yok edilmeye çalışıldığını vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümet yetkilileri ise yaptıkları açıklamada, "İsrail'in terörist gruplara karşı kendini savunma hakkını desteklediklerini" açıkladı.

İsrail hükümeti, "operasyonun ne kadar gerekirse süreceğini" açıkladı.