20 Eylül 2024 Cuma

İsrail'den Beyrut'a saldırı

İsrail, dün akşam Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye'yi bombaladı. İsrail ordusu saldırıyı doğrularken saldırının Hizbullah'ın komutanlarından Fuad Şükür'e yönelik olduğu iddia edildi. 

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Şii nüfusun yoğun olarak yaşadığı Dahiye'de 8 katlı bir bina vuruldu. İsrail'in Hajj Mohsin olarak da bilinen Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ü hedef aldığı iddia edildi. 

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, başkent Beyrut'un güney bölgesine yönelik düzenlenen İsrail saldırısında Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nin hedef alındığı kaydedildi. Haberde, 1 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilirken, ölen kişinin kimlik bilgisi hakkında detay verilmedi. Söz konusu saldırının insansız hava araçlarından (İHA) fırlatılan 3 füzeyle gerçekleştiği vurgulanan haberde, Beyrut'ta er-Rabih ismindeki bir binanın vurulduğu ve 2 katının yıkıldığına işaret edildi.

İSRAİL ORDUSU DOĞRULADI
İsrail ordusu saldırıyı doğruladı. İsrail Ordusundan yapılan ilk açıklama şöyle: "Beyrut'ta Mecdal Şems'teki çocukların öldürülmesinden ve çok sayıda İsrailli sivilin öldürülmesinden sorumlu komutana yönelik hedefli bir saldırı gerçekleştirdi. Şu anda Ana Cephe Komutanlığının savunma kurallarında herhangi bir değişiklik yok. Herhangi bir değişiklik yapılması durumunda güncelleme yayınlanacaktır. Takip edilecek detaylar."

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ise X hesabından: "Hizbullah kırmızı çizgiyi aştı" paylaşımında bulundu. 

'HEDEF ALINAN KOMUTAN NASRALLAH'IN ÜST DÜZEY DANIŞMANI'
İsrail'in The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, İsrail'in hedef aldığı Hizbullah komutanının Hajj Mohsin olarak da bilinen Fuad Şükür olduğu iddia edildi. Şükür'ün Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından olduğu belirtildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), yıllar önce Şükür Hizbullah'ın hassas füze projesinin komutanı olduğunu bildirmişti. Şükür, 1983 yılında Beyrut'ta deniz piyadelerinin karargahına yönelik bombalı saldırı dolayısıyla ABD tarafından da aranıyordu. Şükür'ün Hizbullah'ın 2 numaralı ismi olduğu da iddia ediliyor.

Reuters haber ajansına konuşan iki üst düzey güvenlik kaynağı, İsrail'in saldırısında hedef alındığı iddia edilen Hizbullah komutanı Şükür'ün saldırıdan sağ kurtulduğunu söyledi.

HAMAS VE HUSİLERDEN AÇIKLAMA
Saldırıya ilişkin Hamas ve Husilerden de açıklama yapıldı. Hamas, açıklamasında, saldırıyı "sert bir şekilde" kınayarak bunu "tehlikeli bir tırmanış" olarak değerlendirdiğini bildirdi. Yemen'deki Husilerden yapılan açıklamada da saldırı "sert bir şekilde" kınanarak bunun Lübnan'ın egemenliğinin "bariz bir ihlalini" teşkil ettiği belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı ilk açıklamasında, beş kişi ağır 68 kişinin yaralandığını duyurdu.