18 Eylül 2024 Çarşamba

İsrail'deki eylemlerde Netanyahu'ya tepki: Sen suçlusun

İsrail'de binlerce kişi Netanyahu hükümetine karşı sokağa çıktı. Filistin direniş örgütleriyle rehine takası anlaşmasına varılması istenen eylemlerde, "Bibi, esirleri serbest bırak" sloganı atıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, İsrail'de binlerce kişi bir kez daha Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetine karşı sokaklara çıkarak Gazze'de rehin tutulan İsraillilerin serbest bırakılması için anlaşmaya varılması çağrısında bulundu. İsrailliler, ülke genelinde eylemler düzenleyerek Gazze'de ateşkes, rehine takası anlaşması ve Netanyahu liderliğindeki hükümetin istifası talebinde bulundu.

Tel Aviv, Hayfa ve Batı Kudüs'ün yanı sıra Netanyahu'nun konutunun bulunduğu kuzeydeki Kayserya kenti ile ülkenin çeşitli noktalarında her cumartesi akşam saatlerinde düzenlenen eylemlerde, binlerce kişi, rehinelerin geri getirilmesi konusunda siyasi iradenin kayıtsızlığı eleştirildi, hükümete istifa ve erken seçim çağrısı yapıldı.

Tel Aviv'de polisin demir bariyerlerle kapattığı Kaplan Caddesinde bir araya gelen eylemciler, İsrail bayrakları taşıdı. Gazze Şeridi'ndeki İsrailli rehinelerin yakınları da Kaplan Caddesi yakınlarındaki Menachem Begin Caddesi'nde Savunma Bakanlığı önünde bir araya geldi. İsrailli esir yakınları, Netanyahu ve kabine üyelerini, 'esirleri geri getirecek anlaşmaya engel olmakla' suçladı, Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada 'esir takası anlaşmasına değinmemesini' eleştirdi.

İsrailli rehinelerin bir an önce evlerine dönmesi çağrısı yaparak davul ve düdük çalan protestocular, "Hepsi hemen eve", "Yardım" yazılı dövizler taşıdı, "(Netanyahu) Bibi esirleri serbest bırak", "Sen baştasın, sen suçlusun" sloganlarını attı. Kaplan Caddesi'nden yürüyerek bakanlık binasının önündeki Menachem Begin Caddesi'ne gelen hükümet karşıtı protestocular, rehine takası talep eden göstericilerle eylemlerini sürdürdü.

Sahil kenti Hayfa'nın yanı sıra kuzeyde Kayserya kentinde Netanyahu'nun şahsi konutunun çevresinde de binlerce gösterici, İsrail bayrakları, meşaleler, davul ve düdüklerle toplandı. Göstericiler, "Sen baştasın, sen suçlusun" sloganını atarak hükümetin istifasını ve erken seçim talep etti. Batı Kudüs'te de İsrailliler, esirlerin serbest bırakılması için hükümetin anlaşma yapması talebiyle yürüdü. Hükümetin istifası ve Gazze Şeridi'ndeki esirlerin geri getirilmesi için bir an önce anlaşma imzalanmasını isteyen İsrailliler, ülkenin çeşitli noktalarındaki yolları ve kavşakları kapattı. İsrail polisinin bazı noktalarda göstericilere güç kullanması sonucu arbede yaşandı.