20 Eylül 2024 Cuma

İsrail'de savaş karşıtı öğrenciler ve akademisyenler hedef alındı

İsrail üniversitelerinde örgülenen faşist Yahudiler, Arap öğrencileri fişliyor. İsrail Eğitim Bakanı Kish'in desteğiyle birçok üniversitede Hamas'a destek verdiği iddia edilen öğrenciler üniversitelerden atıldı, akademisyenler ders veremez duruma getirildi.

Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırıları artarak sürüyor. İsrail'in uygulamalarına tepki gösteren İsraillilere de baskı artıyor. Hamas'ın saldırıları bahane edilerek ülkede "güvenlik" adı altında uygulanan politikalar sonucu en küçük muhalif söylem bile "terör destekçiliği" ile tanımlanıyor.

İKİ ÖĞRENCİ OKULDAN ATILDI
Gazete Pencere'deki Tolga Balcı'nın haberine göre, İsrail'in Hayfa kentinde bulunan Hayfa Üniversitesi'nde okuyan iki öğrenci Gazze'de sivillerin öldürüldüğünü dile getirilince üniversite yönetimi tarafından "terör destekçisi" suçlamasıyla okuldan atıldı. Hayfa Üniversitesi Rektörü Prof. Gur Elroy sosyal medyada teröre destek verdikleri gerekçesiyle iki öğrenciyi okuldan uzaklaştırıp yurttan attı. Uzaklaştırılan öğrencilere ise kararın neye göre verildiği açıklanmadı.

GEREKÇE SAVAŞ KARŞITLIĞI
Öğrencilerin paylaşımında savaş karşıtlığı ve Gazze'de ölen siviller için üzüntü mesajları içeren paylaşımlar olduğu ifade edildi. Öğrencilerin kampüs içinde hedef gösterilmesinin arkasında ise faşist öğrenci kulüpleri var.

FAŞİST YAHUDİ ÖĞRENCİLER ARAP ÖĞRENCİLERİ FİŞLİYOR
Faşist Yahudi öğrencilerin örgütlediği bu yapılar, üniversitelerde öğrenim gören Arap öğrencileri fişliyor.

TEPKİ GÖSTEREN AKADEMİSYENLER HEDEF ALINDI
Üniversiteden bir grup öğretim görevlisi, uzaklaştırma cezasının iptal edilmesi talebiyle rektörlüğe başvursa da öğrenciler okula geri alınmadı. Akademisyenlerin ifade özgürlüğünün korunması gerektiğini ifade eden başvurusu nedeniyle sosyal medyada hedef haline geldi. Bazı üniversitelerde akademisyenler okuldan uzaklaştırılma tehditleri ile karşı karşıya kaldı.

Çatışmaların yoğunlaşması ile birlikte hem medyanın hem de İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kish'in destekleriyle birçok üniversitede Hamas'a destek verdiği iddia edilen öğrenciler üniversitelerden atıldı, akademisyenler ders veremez duruma getirildi. Ayrıca Kish üniversitelerden "teröristlere" karşı alınan önlemlere ilişkin haftalık rapor istediği ortaya çıktı.

İSRAİL MUHALİFLERİ KAMPANYA BAŞLATTI
Üniversitelerden atılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan savaş karşıtı öğrencileri savunmak için sivil toplum kuruluşları kampanya başlattı. Yaklaşık 800 öğretim görevlisi Eşitlik Akademisi adı altında birleşti. Akademisyenler Eğitim Bakanlığı'na ve üniversite yönetimlerine öğrenciler ve akademisyenler üstündeki baskının kaldırılması için açıklama yaptı.

Öte yandan İsrail muhalefeti de öğrencilere destek vermek için kriz merkezi oluşturdu.