21 Eylül 2024 Cumartesi

İsrail'de halk sokakta: Netanyahu yargı reformunu geri çekecek

İsrail'de tartışmalı yargı reformuna karşı çıktığı için Savunma Bakanı Gallant'ın görevden alınmasına karşı kitleler sokağa döküldü. İbranice Kanal 12'ye göre Netanyahu yargı reformundan vazgeçmeyi düşünüyor ancak kabine üyeleri karşı çıkıyor. Üniversiteler greve gittiklerini açıklarken, Tel Aviv polis şefi de eylemlere katıldı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, tartışmalı yargı reformuna karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden aldı. Başbakanlık Ofisi, "Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevinden almaya karar verdi" diyerek açıklama yaptı.

YARGI REFORMUNUN ASKIYA ALINMASI ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU
Gallant ise açıklamasında, yargı reformuna karşı ordu içerisindeki protestoları hatırlatmış, "ulusal güvenliğe yönelik tehlikeyi" gerekçe göstererek, yargı reformunun askıya alınması çağrısında bulunmuştu.

DÜZENLEME BU HAFTA MECLİSTE GÖRÜŞÜLECEK
Netanyahu'nun yargının yetkilerini kısıtlayan tartışmalı düzenlemesi, bu hafta mecliste görüşülecek. Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip. Açıklanan yeni düzenlemeyle meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisi yüksek mahkemenin elinden alınıyor.

HAYMAN: DURUM CİDDİ
İsrail ordusunun eski İstihbarat Daire Başkanı Tamir Hayman Netanyahu'nun Savunma Bakanı Galant'ı görevden almasına ilişkin "Dün akşam Başbakan'ın güvenlik liderliğine olan inancımı kaybettim" yorumunu yaptı. Galant'ın "mesleki sorumluluğunu olabilecek en temiz etikle yerine getirdiği için görevden alındığını savunan Hayman, kapalı kapılar ardında konuşmak yerine bu "kritik" konuyu açıktan söylediği için Galant'ı övdü. Hayman, "Durum ciddi. Çok geç olmadan hemen durmalısınız" dedi.

TEL AVİV POLİS ŞEFİ EYLEMLERE KATILDI
Savunma Bakanı'nın görevden alınması kitleleri sokağa döktü. Tel Aviv polis şefi de yargı düzenlemesini reddederek eylemlere katıldı.

ÜNİVERSİTELER GREV İLAN ETTİ
Ayrıca üniversiteler greve gittiklerini açıkladı. Kimi noktalarda polisle çatışmalar yaşandı.

ZAMİR: ÜLKE İÇİN SAVAŞMAYA HAZIR
İsrail'in New York Başkonsolosu Assaf Zamir de bu kararı protesto ederek istifasını sundu. Zamir, eylemlere katıldı ve şu ifadeleri kullandı: "Dün istifa eden işgalci İsrail'in New York Büyükelçisi Assaf Zamir, protesto eylemlerine katılarak şu ifadeyi kullandı: "Bu cesaret verici bir uyanış ve İsrail'in içinde yaşamaya devam etmek istediğimiz ülke olmasını sağlamak için tek ve son şans. Aklı başında, liberal, üretken ve Siyonist kalbi oluşturan nüfusun çoğunluğunun kalkıp evden çıkarak bu kadar yüksek sesle ülke için savaşmaya hazır olacağına inanmazdım.”

VAZGEÇMEK İSTEYEN NETENYAHU'YA TEHDİT
Israel Today Gazetesine göre koalisyon ortaklarıyla toplantısı sona eren Netanyahu, halkın tepkisinin daha artmasını göze alamıyor. Adalet Bakanı Levin ile Ulusal Savunma Bakanı Ben-Gvir başta olmak üzere ortakların itirazlarına rağmen tartışmalı yargı paketini çekmeyi düşünüyor. Öte yandan yargı değişikliklerinin durdurulması durumunda Adalet Bakanı Levin'in istifa edeceği düşünülüyor.

HÜKÜMET YANLISI BİR KİŞİ EYLEMCİLERİN ÜZERİNE ARACINI SÜRDÜ
Sokağa dökülen halk eylemleri sürdürürken Tel Aviv'de hükümet yanlısı bir kişi eylemdekilerin üzerine aracını sürdü.

MECLİSİ BASAN İSRAİLLİLER BAKANLARIN İSTİFASINI İSTEDİ
İsrail Meclisi Knesset'in önünde bir araya gelen on binlerce kişi yargı reformunu protesto ederken, İsrail Meclisi Knesset'i de basan İsrailliler bakanların istifasını istedi.