24 Kasım 2024 Pazar

İsrail meclisi UNRWA'yı yasaklayan tasarıyı onayladı

İsrail meclisi, İsrail'in 1 yıldır sürdürdüğü soykırım savaşında defalarca hedef alınan UNRWA'yı "terör örgütü" ilan ederek yasaklama kararı aldı. Karara göre UNRWA'nın 90 gün içinde işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'deki tüm faaliyetlerini durdurması gerekiyor.

İsrail meclisi (Knesset), Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğudaki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) İsrail'de ve İsrail'in kontrolü altındaki bölgelerde faaliyet yürütmesini yasaklayan iki yasa tasarısını onayladı.

90 gün içinde yürürlüğe girecek yasaya göre, UNRWA'nın işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs ile Gazze'deki bütün faaliyetlerini durdurması ve yerleşkelerini kapatması gerekiyor. Bu sebeple, UNRWA, BM Genel Kurulu tarafından 1949'da kendisine verilen misyonu yerine getiremeyecek.

Yasa tasarısı, İsrail'in Filistin'e dönük 1 yılı aşkın süredir devam eden işgal ve soykırım saldırıları nedeniyle halihazırda oldukça zayıflayan yardım dağıtım sürecinin tamamen çökmesi riskini doğuruyor.

İsrail'in soykırım saldırılarında UNRWA okulları ve merkezleri defalarca hedef alınarak bombalandı ve en az 231 UNRWA çalışanı katledildi.

UNRWA 'TERÖR ÖRGÜTÜ' İLAN EDİLDİ
UNRWA'nın İsrail içinde ve İsrail'in kontrolü altındaki bölgelerde herhangi bir faaliyet yürütmesini yasaklayan ilk tasarı, 10'a karşı 92 oyla geçti.

UNRWA'yı "terör örgütü" olarak ilan eden ve İsrailli yetkililerin ajansla herhangi bir ilişki kurmasını yasaklayan ikinci tasarı, 9'a karşı 87 oyla geçti.

LAZZARİNİ: BM SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "İsrail Meclisinin bu akşam UNRWA aleyhine yaptığı oylama benzeri görülmemiş bir durum ve tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. BM Sözleşmesi'ne aykırı ve İsrail Devletinin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ediyor" ifadesini kullandı.

Ayrıca Lazzarini, "Kabul edilen yasa tasarısı, UNRWA'yı itibarsızlaştırmak ve Filistinli mültecilere insani yardım ve hizmet sağlama yönündeki rolünü gayrimeşru kılmak için devam edegelen kampanyanın sonuncusudur" ifadelerini kullandı.

'YASAKLAMAYLA 650 BİNDEN FAZLA ÇOCUK EĞİTİMDEN MAHRUM KALACAK'
"Bu yasa tasarısı, Filistinlilerin özellikle de insanların bir yılı aşkın süredir tam bir cehennem yaşadığı Gazze'deki acılarını daha da derinleştirecektir" diyen Lazzarini, yasaklamayla 650 binden fazla çocuğun eğitimden mahrum bırakılacağını ve tüm bir neslin riske atılacağını vurguladı.

Lazzarini, Knesset'te kabul edilen yasa tasarısının "Filistinlilerin acılarını arttıracağını" ve bunun "toplu cezalandırmadan" başka bir şey olmadığını belirtti.

UNRWA'yı ve yaptığı hizmetleri yasaklamanın, Filistinlilerin mülteci statülerini ortadan kaldırmayacağını vurgulayan Lazzarini, "Bu statü, Filistinlilerin içinde bulunduğu zor duruma adil ve kalıcı bir çözüm bulunana kadar başka bir BM Genel Kurulu kararıyla korunmaktadır" bilgisini paylaştı.