20 Eylül 2024 Cuma

İsrail insani yardım konvoyunu vurdu

İsrail Gazze Şeridi'ne dönük işgal saldırılarını sürdürüyor. Çok sayıda hastane, okul ve sivil altyapı hedef alınırken, katledilen Filistinlilerin sayısı 10 bin 328'e yükseldi.

Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırıları sürüyor. Filistinli direniş gruplarının 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail kesintisiz bir biçimde Gazze Şeridi'ni bombalıyor. Gazze'ye dönük mutlak ambargo da devam ettiği için elektrik, su, tıbbi malzeme, gıda, yakıta erişim sağlanamıyor.

10 BİN 328 FİLİSTİNLİ KATLEDİLDİ
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 4 bin 237'si çocuk, 2 bin 719'u kadın olmak üzere 10 bin 328 Filistinli katledildi, en az 25 bin kişi yaralandı. Batı Şeria ve Kudüs'te İsrail güçleri ve siyonist yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İNSANİ YARDIM KONVOYU VURULDU
Uluslararası Kızılhaç Komitesi, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde insani yardım taşıyan konvoya ateş açıldığını duyurdu. Gazze'nin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırılar sonucu bazı binalar tamamen yıkılırken bazıları ise büyük hasar gördü. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde insani yardım taşıyan konvoya ateş açıldığını bildirdi.

İsrail ordusu, yapılan saldırıyı kendilerinin düzenleyip düzenlemediği sorusunu, "olayın tam koordinatlarını ve zamanını" bilmedikleri gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.

GALLANT: İSRAİL ORDUSU GAZZE'NİN KALBİNDE
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun "Gazze Şeridi'nin kalbinde" konuşlandığını ve bölgedeki saldırıların ve kuşatmanın "sıkılaştırıldığını" söyledi. Times of Israel'in haberine göre Gallant Salı günü televizyonda yaptığı açıklamada abluka altındaki Gazze Şeridi için "şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük terörist üssüdür" ifadelerini kullandı.

Hamas'ın elindeki 240'tan fazla rehinenin serbest bırakılmadan önce herhangi bir "insani duraklamayı" reddeden Gallant, Filistinlilere "güneye gitme" çağrısı yaptı. Gallant, "Böylece zarar görmezsiniz. Hamas'ı yok edeceğiz; sivillere zarar vermek gibi bir niyetimiz yok" ifadelerini kullandı.

Gallant, insani yardımların durdurulmasına yönelik artan tepkilere ilişkin ise "Bana göre insani yardımların durdurulması, her şeyden önce vahşilerin elindeki esirlerin geri dönmesi anlamına geliyor. Rehineler geri dönmeden insani duraklamalar olmayacaktır" diye konuştu.

'İSRAİL ORDUSU PSİKOLOJİK BİR SAVAŞ YÜRÜTÜYOR'
İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinden göçe zorladığı bir grup Filistinliye ait olduğu ileri sürülen bir görüntü yayımladı.

İsrail ordusu belirlenen saatler (10.00-14.00) arasında Gazze'nin kuzeyindeki sivillerin güneye geçişleri için "tahliye koridorunun" yeniden açıldığı belirtildi. Açıklamayla birlikte göçe zorlanan onlarca Filistinliye ait olduğu belirtilen bir de görüntü paylaşıldı. Görüntüde, ellerinde beyaz bayrak olan Filistinlilerin yakında İsrail tankının konuşlandığı bir yoldan yaya olarak ilerlediği görüldü. Görüntüde, Filistinlilerin birçoğunun elleri havada olarak yürümesi dikkat çekti.

Görüntülerin paylaşılmasının ardından Gazze'deki Medya Ofisinden açıklama yapıldı. Medya Ofisi, İsrail ordusunun psikolojik bir harekat yürüttüğü belirterek "İşgal ordusu, güneye gitmek isteyen onlarca vatandaşı bir araya topladı ve çok sayıda kişinin güneye doğru gittiğini göstermek için aşağılayıcı bir şekilde fotoğraflarını çekti" dedi.

Gazze'nin kuzeyinde yaklaşık 400 bin Filistinli sivilin bulunduğu belirtiliyor. Filistinli kaynaklara göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ndeki nüfusun yüzde 70'i yerlerinden edildi.