18 Eylül 2024 Çarşamba

İsrail iki ayda 300 Filistinli çocuğu tutukladı

İsrail Ocak ve Şubat aylarında 274 çocuk ve 1319 Filistinliyi tutukladı. İnsan hakları örgütlerinin hazırladığı rapora göre İsrail hapishanelerinde ciddi hak ihlallerine dikkat çekilirken, kadınların psikolojik ve fiziki tacize maruz kaldığı, hasta esirlerin ise tedavisinin gerçekleştirilmediği belirtildi.
Filistin insan hakları örgütlerinin ortak hazırladığı bir rapora göre siyonist İsrail, işgal ettiği topraklarda iki ay içinde 23'ü kadın 1319 Filistinliyi tutukladı. Bu sayı içinde 274 çocuk ve 4 gazeteci bulunuyor.
 
Rapor, Mahkumlar ve Özgürlükler İşleri Birliği, Filistinli Mahkum Kulübü, Addameer Mahkum Destek ve İnsan Hakları Derneği ve İnsan Hakları Derneği tarafından ortak hazırlandı. Buna göre:
 
Kudüs'ten 381 kişi; Ramallah ve Al Bireh'ten 233; Hebron'dan 140; Jenin'den 133; Bethlehem'den 118; Nablus 'tan 107 vatandaş; Tulkarm'dan 59; Qalqiliya'dan 54; Salfit'ten 20; Jericho'dan 21; Gazze Şeridi'nden 30, 23 kişi ise başka kentlerden alındı.
 
28 Şubat 2018 tarihi itibariyle İsrail'in esir aldığı Filistinli sayısı 6500'e ulaşmıştı. Esir çocukların sayısı 356. Hapishanelerde tutsak bulunanlardan 63'ü ise kadın. İdari tutuklama kararı verilen Filistinlinin sayısı ise 500.
 
Raporda hapishanelerin durumlarına da dikkat çekildi. Siyonist İsrail'in 1967'den bu yana 213 esiri hapishanede öldürdüğü hatırlatılan raporda, ölümlerin çoğunun işkence sonucu olduğu vurgulandı.
 
Hapishane idaresinin çıplak arama dayattığı belirtilirken, arama adı altında insanlık onurunun ihlal edildiği de kaydedildi. Bu konuda verilerin sunulduğu raporda, kadın esirlerin yaşadıkları hak ihlalleri ayrıca verildi.
 
Kadın esirlerin çeşitli yerlerinden yaralandıkları, ciddi sağlık sorunları olduğu, tedavi taleplerinin geri çevrildiği ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldıkları belirtilen raporda, fiziki ve psikojik tacizlerle karşı karşıya kaldıkları belirtildi.
 
Raporu hazırlayan insan hakları örgütleri, uluslararası kuruluşları İsrail'e baskı uygulaması çağrısı yaptı.