20 Eylül 2024 Cuma

İsrail Filistinli işçilerin çalışma izinlerini iptal etti

Filistinli direniş gruplarının 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail'de çalışan çok sayıda Filistinli işçi gözaltına alındı ve tutuklandı, Filistinli işçilerin çalışma izinleri de iptal edildi.

Filistinli direniş gruplarının 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası siyonist İsrail devleti İsrail'de çalışan Filistinli işçilere dönük gözaltı ve tutuklama saldırısı başlattı. Çok sayıda Filistinli işçi tutuklanırken, serbest bırakılanlar Gazze'ye geri gönderildi.

El Cezire'ye konuşan işçilerden Zeki Salameh, çalışma arkadaşları ile 8 Ekim'de tutuklandıklarını ve Ofer Hapishanesi'ne götürüldüklerini anlattı. Elektrikli sandalyede işkence gördüklerini kaydeden Salameh, sorgulamalarda "Hamas tünellerinin nerede olduğu, roketatarların nereye yerleştirildiği ve savaşçıların Gazze içinde ve çevresinde nasıl hareket ettiği" gibi sorular sorulduğunu belirtti.

İsrail'deki iş yerinden çıktıktan sonra Batı Şeria'dan Gazze'ye geçmek için beklerken İsrail askerleri tarafından gözaltına alınıp tutuklandığını kaydeden Fadi Bakr ise Filistin Yönetimine tepki gösterdi. Hiçbir Filistinli yetkilinin kendilerinin durumuyla ilgilenmediğini ifade eden Bakr da sorgulamada Hamas'a ilişkin sorular sorulduğunu belirtti.

İsrail kaynaklarına göre tutsak edilen 3 bin 200 işçi serbest bırakıldı. İsrailli insan hakları örgütü Gisha, kaçırılan Filistinlilerin durumunu ve nereye götürüldüklerini öğrenmeye çalıştıklarını kaydetti.

"İsrail gözaltı merkezlerinde alıkonulan tüm işçilerin ve diğer Gazze sakinlerinin şeride serbest bırakılıp bırakılmadığını bilmiyoruz" denilen açıklamada, İsraillilerin gözaltına alınan işçilerin üzerindeki para ve cep telefonlarına el konulduğunu ifade etti.

İsrail Güvenlik Kabinesi yaptığı açıklamada,"İsrail, Gazze ile tüm temasını kesiyor. Artık İsrail'de Gazzeli işçi kalmayacak" diye kaydetti.

İsrail'de ağırlıklı inşaat ve alışveriş merkezlerinde çalışan, 18 binden fazla Gazzeli işçi var.