22 Eylül 2024 Pazar

İsrail askerinin katlettiği 15 yaşındaki Filistinli Cena Zekarine uğurlandı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde İsrail askerlerinin saldırısında yaşamını yitiren 15 yaşındaki Filistinli kız çocuğu Cena Zekarine, sloganlarla ve Filistin bayraklarıyla uğurlandı.

Cenin kentinde İsrail askerlerinin saldırısında yaşamını yitiren 15 yaşındaki Cena Zekarine'nin cenazesi, Nablus'taki hastaneden alınarak, ailesinin evine getirildi.

Cenaze evinde Filistinli çocuğun ailesi, yakınları ve arkadaşları göz yaşları döktü.

Yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde; Filistin bayrakları taşındı, İsrail saldırılarını protesto eden sloganlar atıldı. Filistinli direniş gruplarının üyeleri de zaman zaman havaya ateş açtı.

İSRAİL BAŞBAKANI LAPİD'DEN TAZİYE MESAJI 
İsrail Başbakanı Yair Lapid, Cena Zekarine'nin ailesine başsağlığı diledi.

Twitter hesabından açıklamada bulunan Lapid, açılan soruşturmanın olayı aydınlatılıncaya kadar devam edeceğini belirtti.

Lapid, "Cenin'de düzenlenen operasyonda genç kızın yaşamını yitirmesinin acısını paylaştığını ve ailesine başsağlığı dilediğini" ifade etti.

FİLİSTİN YÖNETİMİNDEN TEPKİ
Filistin yönetimi, Zekarne'nin katledilmesini kınadı. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Zekarne'yi öldürerek "korkunç cinayetlerine bir yenisini daha eklediğini" vurguladı.

Birleşmiş Milletler Silahlı Çatışmalarda Çocuklar Özel Temsilcisi Virginia Gamba'ya çağrıda bulunan Iştiyye, İsrail'in suçlarının soruşturulmasını ve kara listeye alınmasını istedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Cena İsam Zekarne'nin öldürülmesinin "şiddetli bir biçimde" kınandığı kaydedildi.

Açıklamada, "Siyasi düzeyde örtbas edilen ve destek verilen bu cinayeti, halkımıza yönelik her gün işlenen cinayetlerin bir parçası olarak görüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Birliği (AB) Kudüs Ofisi Basın Sorumlusu Şadi Osman ise AB'nin Filistin'deki gelişmeleri takip ettiğini ve "gerilimin azaltılması yönünde çağrıda bulunduğunu" açıkladı.

UNICEF'TEN PAYLAŞIM
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da Zekarine'yle ilgili paylaşımında, "Cena, 15 yaşında bir kız çocuğu, Cenin'de öldürüldü" ifadesine yer verildi.

Batı Şeria'da 2022'nin başından itibaren 36 çocuğun öldürüldüğü aktarılan paylaşımda, "çocukların, yaşam ve şiddetin her türlüsünden korunma dahil olmak üzere tüm insan haklarına sahip olduğu" vurgulandı.

FİLİSTİNLİLER CENİN MÜLTECİ KAMPI GİRİŞİNE BARİKAT KURDU
Öte yandan Filistinliler, Cenin kentindeki mülteci kampına, İsrail güçlerinin girişini engellemek için barikat kurdu.

Kampın girişlerinde, Filistinli gruplardan bir kısmının askeri kanadını barındıran Cenin Tugayı'na mensup maskeli ve silahlı kişiler, İsrail askeri araçlarının geçişini engellemek için araç lastikleri, ahşap ve demirlerden barikat kurarak tedbir aldı.

Görgü tanıkları, İsrail baskınları sırasında cami hoparlöründen de uyarı sirenlerinin çalınacağını ifade etti.

NE OLMUŞTU?
Filistin Sağlık Bakanlığı, dün (12 Aralık) Cenin'e baskın düzenleyen İsrail askerlerinin gerçek mermiyle ateş etmesi sonucu başından vurulan 15 yaşındaki Cena İsam Zekarine'nin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Filistin Kızılay örgütünden yapılan açıklamada da Cenin'de İsrail askerlerinin ateş etmesi sonucu yaralanan 3 gencin bölgedeki İbni Sina Hastanesinde tedavi altına alındığı belirtilmişti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Cenin'e düzenlenen baskınla ilgili yapılan ön soruşturmada, Zekarine'yi askerlerden birinin yanlışlıkla öldürmüş olmasının yüksek ihtimal olduğu duyurulmuştu.

Açıklamada Batı Şeria genelinde 18 şüphelinin gözaltına alındığı, Cenin'de 3 şüphelinin gözaltına alınması için "operasyon yürütüldüğü" paylaşılmıştı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) ise İsrail ordusunun yaptığı ön soruşturmanın, "Filistinli kızın bulunduğu çatıdan askerlere doğru ateş açıldığını, askerlerin de bu yöne ateş açarak karşılık verdiklerini ortaya çıkardığını" aktarmıştı. Haberde, İsrail ordusunun olaya ilişkin soruşturmasında henüz kesin sonuca ulaşılmadığı kaydedilmişti.