22 Eylül 2024 Pazar

İspanya'da sağlık emekçilerinden eylem

İspanya'da onbinlerce sağlık emekçisi faşist hükümetin sağlık politikalarını protesto etti. Yeterli sağlık personelinin bulunmadığı ülkede sağlık  sistemi de adım adım özelleştirilirken, doktorlar günde 40-50 hasta bakmaya zorlanıyor, yeterli tedavinin önüne geçiliyor. Sokağa çıkan onbinlerce sağlık emekçisi bu sorunlara dikkat çekerek "Halk sağlığını kesmek suçtur" dedi. 

İspanya'nın başkenti Madrid'de onbinlerce sağlık çalışanı, Madrid özerk yönetiminde iktidardaki faşist Halk Partisi'nin kamusal sağlık politikalarını protesto etti. Hükümetin sağlık sistemi politikalarını beyaz önlükleriyle katıldıkları eylemde protesto eden binlerce kişi, "Halk sağlığını kesmek suçtur" dedi.

Isabel Ayuso liderliğindeki Madrid bölgesel hükümeti, özellikle Covid-19 salgınından bu yana, hastanelerdeki ve birinci basamak sağlık merkezlerinde yeterli personel bulundurmadığı için kaynak da ayırmadı. Öte yandan hükümet sağlık sisteminde de özelleştirmeye gitti. 

Solunum yollarına bağlı hastalıkların artması nedeniyle İspanya'nın birçok hastanesinde acil servis ve ilk müdahale birimlerinde aşırı yoğunluk yaşanıyor. Bazı hastanelerde ise hastaların servise yatmak için üç veya dört gün koridorda beklemek zorunda kaldığı belirtildi.

Sağlık emekçileri günde 40-50 hastaya bakmak zorunda olduklarını ve hastalara en fazla altı dakika ayırabildiklerini, hastalara uygun bakım vermelerinin engellendiğini belirtti.

Doktorların bağlı olduğu sendikalardan yapılan açıklamada, "Hastanelerin yüzde 100 devlet desteğiyle kaliteli ve evrensel hizmet vermesi için sağlık sektörüne yatırımların artırılması" istendi. Maaş artışı, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve personel alımı taleplerinin özerk yönetim hükümeti tarafından karşılanmadığı gerekçesiyle 21 Kasım 2022'de başlattıkları süresiz greve, Noel döneminde ara veren aile hekimleri ve ilk müdahale doktorları, hafta başında grevlerine tekrar başlama kararı almıştı. Kasım ayında da onbinlerce sağlık çalışanı daha iyi çalışma şartları talep ederek Madrid sokaklarında yürümüştü.