19 Eylül 2024 Perşembe

İspanya, İsrail'e 7 Ekim'den bu yana 1 milyar avroluk askeri malzeme sattı

İspanya'nın 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e 1 milyar 27 milyon avroluk askeri malzeme sattığını açıklayan Podemos lideri, İspanya hükümetini ikiyüzlülükle suçladı.

İspanya'da Podemos partisinin lideri Ione Belarra, "Centre Delas d'estudis per la pau" adlı araştırma merkezi tarafından hazırlanan "2022-2023 yıllarındaki İspanyol silah ticaretinin analizi ve İsrail'e silah ambargosu yönündeki argümanlar" adlı raporuna dayanarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İspanya'nın bu ülkeye 1 milyar 27 milyon avroluk askeri malzeme sattığını açıkladı.

Belarra, Başbakan Pedro Sanchez ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares'in gerek Meclis'te gerekse kamuoyu önünde katıldıkları bazı etkinliklerde söylediği, "7 Ekim'den bu yana İspanya'nın İsrail ile hiçbir silah alışverişi olmamıştır" sözünün yalan olduğunu vurguladı.

Belarra, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, "İspanya hükümetinin ikiyüzlülüğünün bende yarattığı utancı anlatacak sözüm yok" ifadelerini kullandı.

Raporda, uzmanlar, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan resmi bir yıllık ithalat-ihracat raporu bulunmadığını ve İsrail patentli savunma malzemelerinin büyük bir kısmının, İsrailli şirketlerin yan kuruluşları veya diğer kuruluşlar tarafından İspanya'da üretildiğini belirtti.

Verilen bilgilerde, Palencia kentindeki bir şirketin Kasım 2023'te İsrail'e 987 bin avroluk askeri mühimmat ihraç ettiği bildirildi.

Raporda İsrail'in Gazze Şeridi'nde bir soykırım yaptığı belirtilerek "Üstelik İsrail hiç şüphe yok ki savaş suçu ve insanlığa karşı suç işliyor" denildi. Hükümetten İsrail'e silah ambargosu uygulanması kararı alması istendi.