19 Eylül 2024 Perşembe

İslam Terkoğlu için adalet istediler

Yüksekova'da yan yana gelen İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, 2006 yılında koyunlarını otlatırken katledilen İslam Terkoğlu için adalet istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 134. haftasında Yüksekova'da bulunan Sanat Sokağı'nda bir araya geldi.

2006 yılında Dağlıca'da koyunlarını otlattığı sırada katledilen İslam Terkoğlu'nun hikayesini kamuoyuyla paylaşan Eren Baskın, şu ifadeleri kullandı: "İslam Terkoğlu, 23 Kasım 2006 tarihinde yanındaki arkadaşı Reşit Soydan ile gün boyu topladıkları odunları bir kamyonete doldurdu. Gece 23.00 sularında Yüksekova'ya doğru yola çıktılar. Yol güzergahı üzerinde aracın önü askerlerce kesildi, herhangi bir uyarı yapılmaksızın araca ateş edildi ve İslam Terkoğlu olay yerinde ağır bir biçimde yaralandı. Reşit Soydan ise şans eseri yara almadan kurtuldu. Vurulan Terkoğlu'nun sivil olduğunu anlayan kolluk kuvvetleri her ne kadar hastaneye sevkini sağlamaya çalışılmış olsa da Terkoğlu yolda hayatını kaybetti. Aynı saatlerde Hakkari Valiliği 'iki teröristin etkisiz hale getirildiği' ile ilgili açıklamada bulundu. Lakin Reşit Soydan götürüldüğü jandarma taburundan adliyeye sevk edilmeksizin serbest bırakıldı. Terkoğlu ailesinin hukuki açıdan yapmış olduğu tüm başvurular reddedildi. Böylelikle Terkoğlu'nun akıbeti faili meçhul bırakıldı."

Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.