22 Eylül 2024 Pazar

'İŞKUR emekçilerinin ikramiyeleri ödensin' talebi

BES Ankara ve Mersin şubeleri, yoğun iş yükü altında çalışan İŞKUR emekçilerinin ikramiyelerinin ödenmesini istedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara ve Mersin şubeleri, İŞKUR çalışanlarının Covid-19 salgını sürecindeki çalışma koşullarına ilişkin açıklama yaptı.

'İŞKUR EMEKÇİLERİNİN İKRAMİYELERİ ÖDENSİN'
BES Ankara 1 Nolu Şube'de yapılan açıklamada, "Yoğun iş yükü altında çalışkan İŞKUR emekçilerinin ikramiyeleri ödensin" pankartı açıldı. İlk olarak söz alan BES Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, HDP'nin başlatmış olduğu demokrasi yürüyüşüne yönelik baskıların demokrasiye saldırı olduğunu ifade etti.

BES Ankara 2 Nolu Şube Başkanı İhsan Gülhan ise, çalışma yaşamına yönelik Covid-19 tedbirlerine dikkat çekti ve "Ortaya konan istihdam paketlerinin özü işverene verilecek teşviklerdir. Emeğiyle geçinenler için ise bir avuç boş vaatten öteye geçmemektedir" dedi. Resmi rakamlara göre yüzde 13,2'lik işsizlik oranının bir manipülasyon olduğunu dile getiren Erdoğan, "Oysa gerçek işsizlik oranı kat be kat fazladır ve önümüzdeki süreçte daha da artacağı ortadadır" diye konuştu.

'HER GÜN BİNLERCE İŞSİZ İŞKUR HİZMET BİNALARINA BAŞVURUYOR'
Her gün binlerce işsizin Kısa Çalışma Ödeneği'nden (KÇÖ) faydalanabilmek için İŞKUR hizmet binalarına başvuru yaptığını ifade eden Erdoğan, "Bu durum karşısında normal zamanlarda da yetersiz personel sayısıyla yoğun hizmet vermekte olan İŞKUR çalışanlarının iş yükü katlanarak artmıştır. KÇÖ başvurularının arttığı günlerde idari izinli sayılması gereken çalışanlar bile mesaiye çağrılmıştır. Özellikle kadın İŞKUR çalışanlarının ev içi işleri ve hasta ve çocuk bakım yükümlülükleriyle birlikte 24 saatlik ağır mesaileri söz konusu olmuştur" dedi.

Erdoğan, KÇÖ ödemesinin yapılmasına sağlayan emekçilere, ayrımsız şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödenmesi talebinde bulundu.

'İKİ ASGARİ ÜCRET TUTARINDA İKRAMİYE ÖDENSİN' TALEBİ
BES Mersin Şubesi, İŞKUR emekçilerine iki asgari ücret tutarında ikramiye ödenmesi talebiyle şube binasında açıklama yaptı. BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, Covid-19 salgını sürecinde yaşam hakkının hiçe sayıldığını ve sermayeye dönük adımlar atıldığını belirtti. İşçilerin salgın sürecinde açlıkla yüz yüze bırakıldığına dikkati çeken Doğan, "Bu süreçte büyük fedakarlıkla çalışan sağlık emekçilerine ek ödemeler, PTT emekçilerine ikramiye ödemeleri yapılmıştır. 22 Mayıs 2020'de İŞKUR Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazımızda da belirttiğimiz üzere, pandemi koşullarında zaman ve mekan mevhumu gözetmeksizin canla başla çalışan ve milyonlarca işsize KÇÖ ödemesinin yapılmasını sağlayan İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödemesi yapılmasını her şeyden önce bir hak olarak görüyoruz" diye konuştu.