21 Eylül 2024 Cumartesi

İşkenceyle gözaltına alınan inşaat işçileri Meclis gündeminde

Yeşil Sol Parti milletvekili Kezban Konukçu, haklarının sömürülmesine izin vermedikleri için direnen ve Emlak Konut GYO önünde defalarca işkenceyle gözaltına alınan İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş üyesi inşaat işçilerini Meclis gündemine taşıdı.

İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş'in inşaat işçisi Ercan Özcanlı'nın Emlak Konut, YDA Group ve Kartal Mermer firmaları tarafından gasp edilmeye çalışılan hakları için direnişi 3. gününde. Sendika üye ve yöneticiyleriyle hakları gasp edilmek istenen Özcanlı, seslerini duyurmak için yaptıkları eylemlerde iki gün boyunca ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alınıyor.

İktidarın sermaye odaklı rant politikaları ve yargının cezasızlığından güç alan patronların kar hırsı yüzünden işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması, işçilere dayatılan ağır koşullar, işi hızlı yetiştirme baskısı, yetersiz ve kötü yemek koşullarıyla birlikte iş cinayetleri de her geçen gün artıyor.

İş cinayetlerinin ve emek sömürüsünün yoğun yaşandığı inşaat işçilerinin haklarını gasp etmesine izin vermeyen İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş sendikaları yaklaşık iki yıldır İstanbul Finans Şantiyesinde inşaat işçileriyle direniyor. İnşaat işçileri 15-16 Haziranın yıldönümünde Palladium Tower ve Emlak Konut GYO önünde işkenceyle gözaltına alındı, işkence araçta da sürdü.

Emlak Konut, Kartal Mermer, YDA bünyesinde çalışan Cem Özcanlı’nın haklarının gasp edilmesini engellemek için 3 gündür direnen İnşaat-İş ve Dev Yapı İş üye ve yöneticileri iki gün boyunca Emlak Konut GYO önünden ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alındı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekili Kezban Konukçu, işçilere yönelik saldırıları Meclis gündemine taşıdı. Konukçu, derhal yanıtlaması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:
🔹"Yaşanan hak ihlallerini ve işçilerin taleplerini bizzat işçilerden öğrenmek üzerine herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?
🔹İzomas Şirketler Grubunda, Halkbank şantiyesinde, Emlak Konut, Kartal Mermer, ve YDA’da çalışan işçilerin kanundan ve toplu sözleşmeden doğan haklarını açıkça ihlal eden hak ve hukuk dışı uygulamalar karşısında Bakanlığınızca bir girişimde bulunulacak mıdır?
🔹Haklarını kullanan İzomas Şirketler Grubu ve YDA inşaat işçilerine hukuka aykırı bir şekilde kolluk güçlerince uygulanan sert müdahaleye ilişkin İçişleri Bakanlığı ile herhangi bir temasta bulunulmuş mudur?
🔹İş Kanunu ve toplu iş sözleşmesi çerçevesinde işçinin ücret ödemelerini süresi içinde kasten ödemeyen veya eksik ödeyen işverene yönelik olarak her ay ve her işçi için idari para cezası uygulaması hükmü geçerlidir. İzomas Şirketler Grubu ve YDA İşverenine yönelik olarak kanun çerçevesinde idari para cezası uygulaması başlatılmış mıdır?
🔹Adı geçen işyerlerinin hak ihlalleri uygulamaları Bakanlığınıza bağlı iş müfettişleri tarafından araştırılmış, soruşturulmuş mudur?"