İSİG Meclisi: Temmuz ayında en az 144 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu açıklayan İSİG Meclisi, Temmuz ayında 12'si çocuk, toplam 144 işçinin iş cinayetlerinde katledildiğini belirtti. Raporda, Temmuz ayının uzun zamandır en fazla çocuk işçi cinayeti yaşanan ay olduğuna dikkat çekildi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, Temmuz ayında 144, yılın ilk yedi ayında en az bin 22 işçi iş cinayetlerinde katledildi.
12 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İSİG Meclisi raporuna göre, Temmuz ayında mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık ve besicilik yapan 5 çocuk; 2'si MESEM kapsamında çalışan 4 inşaat işçisi çocuk; muavin ve eşya taşımacılığı yapan 2 çocuk; ücretsiz aile emeği kapsamında çalışan 1 çocuk olmak üzere 12 çocuk işçi hayatını kaybetti. Temmuz ayının uzun zamandır en fazla çocuk işçinin hayatını kaybettiği ay olduğu kaydedilen raporda, "15 yaşındaki Alperen Kocayavuz'un yüksekten düşmesi ve 16 yaşındaki Eren Dağ'ın akıma kapılması ile birlikte 2023-2024 eğitim ve öğretim döneminde MESEM kapsamında çalıştırılırken ölen çocuk sayısı 9 oldu" denildi.
'EMEKLİ OLDUĞU HALDE GEÇİNEMEDİĞİ İÇİN ÇALIŞAN İŞÇİLER ÖLÜYOR'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024'ü "emekliler yılı" ilan ettiği hatırlatılan açıklamada, "Ancak görüyoruz ki emeklilik hakkını kazanamayan ya da emeklilik hakkını kazandığı halde geçinemediği için çalışan birçok işçi ölüyor. Sadece bu ay 50 yaş ve üstü en az 37 işçi hayatını kaybetti" denildi.
Temmuz ayında mevsimlik tarım işçi ölümlerinin öne çıktığı belirtilen raporda, "Özellikle traktörle, kapalı kasa kamyonetle, uygun olmayan servis minibüsüyle vb. tarlalara taşınan işçiler yollarda ölüyor, yaralanıyor. Diğer yandan her anlamda korunmasız ve güvencesizler. İşçilerin özellikle barınma ve beslenme sorunları var" ifadeleri kullanıldı.
TARIM, ORMAN İŞKOLUNDA 41 EMEKÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Temmuz ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle sıralandı: "Tarım, orman işkolunda 41 emekçi (24 işçi ve 17 çiftçi); inşaat, yol işkolunda 26 işçi; taşımacılık işkolunda 20 işçi; madencilik işkolunda 8 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 7 işçi; enerji işkolunda 7 işçi; konaklama, eğlence işkolunda 7 işçi; belediye, genel işler işkolunda 5 işçi; metal işkolunda 4 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 4 işçi; petro-kimya, lastik işkolunda 3 işçi; çimento, toprak, cam işkolunda 3 işçi; gıda, şeker işkolunda 2 işçi; tekstil, deri işkolunda 2 işçi; ağaç, kâğıt işkolunda 1 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 3 işçi hayatını kaybetti."
TRAFİK, SERVİS KAZASI NEDENİYLE 33 İŞ CİNAYETİ
Temmuz ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şu şekilde: "Trafik, servis kazası nedeniyle 33 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 28 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 19 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 14 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 11 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 8 işçi; intihar nedeniyle 6 işçi; şiddet nedeniyle 6 işçi; patlama, yanma nedeniyle 4 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 3 işçi; diğer nedenlerden dolayı 12 işçi."
15-17 YAŞ ARASI 10 ÇOCUK/GENÇ İŞÇİ KATLEDİLDİ
Temmuz ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: "14 yaş ve altı 2 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 10 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 25 işçi, 30-49 yaş arası 62 işçi, 50-64 yaş arası 31 işçi, 65 yaş ve üstü 6 işçi, yaşı bilinmeyen 8 işçi hayatını kaybetti."
2024 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı ise şu şekilde: "Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi, Haziran ayında en az 137, Temmuz ayında en az 144 işçi."