22 Eylül 2024 Pazar

İSİG Meclisi: Hep aynı firma, devlet neden önlem almıyor?

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'ndaki patlamayla ilgili açıklama yaptı. Aynı fabrikada daha önce de patlamaların meydana geldiğini hatırlatan İSİG, "Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?" diye sordu.

Sakarya'da Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda öğle saatleride büyük bir patlama gerçekleşti. Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 150-200 kişinin çalıştığı fabrikadaki patlamada şu ana kadar 41 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Yaşamını kaybeden işçinin olmadığını söyleyen Kaldırım, yaralıların çoğunda duyma sorunu yaşandığını belirtti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) de yaptığı patlamayla ilgili açıklama yaptı. Fabrikada önceki yıllarda da 5 işçinin yaşamını yitirdiği ve 100'e yakın işçinin yaralandığı çeşitli patlamalar yaşandığını hatırlattı. 

İSİG, twitter adresinden yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

"Bu fabrikada geçtiğimiz yıllar meydana gelen ölümlerin olduğu patlamalarda 6 işçi hayatını kaybetmiş ve 100'e yakın işçi yaralanmıştı... 19 Şubat 2011'de bir işçinin öldüğü patlama sonrası demeç veren fabrika müdürü: 'Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının %98'i önlenemez... Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış' diye açıklama yapmıştı... 

"17 Ağustos 2009: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuar bölümünde patlama meydana geldi. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.

29 Eylül 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebep oldu.

"11 Şubat 2011'deki patlamada bir çocuk annesi 33 yaşındaki işçi Hediye Hallaç hayatını kaybetmiş ve 10 işçi yaralanmıştı. 

"14 Aralık 2014'te fabrikada gerçekleşen patlamada 38 yaşındaki işçi Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetmişti. 

"27 Ocak 2018'de Niğde'deki fabrikada gerçekleşen patlamada 32 yaşındaki işçiler Muharrem Alkan ve İlyas Ünlü hayatlarını kaybetmişlerdi..."

HER PATLAMA SONRASI İSİM DEĞİŞTİRDİ
İSİG fabrikanın her patlama sonrasında isim değiştirdiğine dikkat çekti. "Devlet bugüne kadar neden önlem almadı" diye soran İSİG, "Fabrikanın adı patlamalar sonrası sürekli değişiyor: Coşkunlar, Büyük Coşkunlar, Venüs Coşkunlar... En son fabrika Niğde ve Sivas'a taşınmış ve adı Yertaş Patlayıcı Maddeler olmuştu... Soruyoruz: Bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?"