20 Eylül 2024 Cuma

İSİG Meclisi: Aralık ayında 154 işçi hayatını kaybetti

Aralık ayı iş cinayetleri raporunu açıklayan İSİG Meclisi, Aralık ayında 154 işçinin iş cinayetlerinde katledildiğini, en fazla iş cinayetinin ise inşaat, yol iş kolunda gerçekleştiğini belirtti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Aralık ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Ülkenin dört bir yanında hakları için direnen işçilerin selamlandığı rapora göre, Aralık ayında 154 iş cinayeti gerçekleşti.

Son dört aydır inşaat iş kolundaki ölümlerin artarak devam ettiğine dikkat çekilen raporda, "Aralık ayında TOKİ inşaatları ile büyük firmaların (Antares Konutları, Hava Kent, Nova Park Hotel, Avrupa Konutları vd.) şantiyeleri ve otoyol, okul, bina inşaatları 44 iş cinayetinin mahali oldu. Ölüm nedenlerinde ise yüksekten düşmeler yarıdan fazlasını oluşturuyor ki bu da önlemlerin alınmadığının bir göstergesi" denildi.

Aralık ayında 13 motokuryenin iş cinayetinde katledildiği belirtilen raporda, "Genç bir işçi kitlesi olan motokuryeler güvencesiz bir biçimde çalıştırılıyor ve iş yetiştirme baskısı da ölümlere neden oluyor" ifadeleri kullanıldı.

6 Şubat depremlerinin uzun süreli öldürücü etkilerinin devam ettiği vurgulanan raporda, "Binaların yıkımı, enkaz kaldırma ve geçici depolama alanlarına taşınması ve ayrıştırılması basamaklarının hiçbiri mevzuata ve bilimsel kriterlere uygun yapılmıyor. Şehir merkezlerinde gözle görülür bir toz yoğunluğu var. Diğer yandan inşaat ve moloz iş sahalarının tamamında ciddi bir iş yetiştirme baskısı bulunuyor. OSGB'lerin eline bırakılan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmıyor" ifadeleri yer aldı.

Raporda, Aralık ayında iş cinayetlerinin iş kollarına göre dağılımı şöyle sıralandı: "İnşaat, yol iş kolunda 44 işçi; taşımacılık iş kolunda 18 işçi; tarım, orman iş kolunda 17 emekçi (12 işçi ve 5 çiftçi); ticaret, büro, eğitim, sinema iş kolunda 14 işçi; metal iş kolunda 13 işçi; konaklama, eğlence iş kolunda 13 işçi; belediye, genel işler iş kolunda 8 işçi; madencilik iş kolunda 4 işçi; gıda, şeker iş kolunda 3 işçi; tekstil, deri iş kolunda 2 işçi; banka, finans, sigorta iş kolunda 2 işçi; çimento, toprak, cam iş kolunda 2 işçi; gemi, tersane, deniz, liman iş kolunda 2 işçi; petro-kimya, lastik iş kolunda 1 işçi; ağaç, kağıt iş kolunda 1 işçi; basın, gazetecilik iş kolunda 1 işçi; enerji iş kolunda 1 işçi; sağlık, sosyal hizmetler iş kolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı iş kolunu belirleyemediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti."

Raporda, Aralık ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı ise şöyle sıralandı: "Ezilme, göçük nedeniyle 34 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 33 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 30 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 17 işçi; patlama, yanma nedeniyle 7 işçi; intihar nedeniyle 7 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 6 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 3 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 3 işçi; şiddet nedeniyle 3 işçi; diğer nedenlerden dolayı 11 işçi hayatını kaybetti."

Rapora göre Aralık ayında 15-17 yaş arası 5, 18-29 yaş arası 26, 30-49 yaş arası 71, 50-64 yaş arası 43, 65 yaş ve üstü 3, yaşı tespit edilemeyen 6 işçi hayatını kaybetti.

Raporda, 2023 yılında en az bin 929 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği belirtildi.