22 Kasım 2024 Cuma

İSİG: Ağustos ayında en az 180 işçi yaşamını yitirdi

işçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ağustos ayında en az 180 işçinin yaşamını yitirdiğini belirterek 15'inin kadın, 11'inin ise çocuk işçi olduğunu kaydetti.
Ağustos ayı iş cinayetleri raporunu açıklayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ağustos ayında en az 180 işçi yaşamını yitirdiğini belirterek "İş cinayetleri tablosu ancak örgütlenerek değişebilir" dedi.
 
Açıklamada, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yakınlarının oluşturduğu Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin 2012 yılından beri her ayın ilk pazar günü Galatasaray Meydanı'nda tuttuğu 75. Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin "Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla" yasaklandığını belirtildi.
 
76. HAFTADA GALATASARAY'DAYIZ
 
"İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, ayrı bir kurum değil işçi sağlığı alanında işçi sınıfı çıkarına atılan her adımın hacimsel olarak toplamı olarak ifade edilebilecek bir ağ örgütlenmesidir. Bu noktada alınan bu yasak kararı genel olarak işçi sağlığı mücadelesine dönük yapılan bir saldırı olarak görülmelidir" denilen açıklamada, önümüzdeki ayın ilk pazar günü olan 7 Ekim'de 76. Vicdan ve Adalet Nöbeti için Galatasaray Meydanı'nda olunacağı ifade edilerek dayanışma çağrısı yapıldı.
 
Yüzde 89'unu ulusal ve yerel basından; yüzde 11'ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit edilen rapora göre Ağustos ayında en az 180 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.
 
Raporda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen bir iş cinayeti olsa da ILO ve WHO verilerine göre 1 "iş kazası sonucu ölüm" karşılığında yaklaşık 6 "meslek hastalığı sonucu ölüm" olduğu belirtildi.
 
Rapora göre; Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 189, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 151 işçi, Temmuz ayında en az 200 ve Ağustos ayında en az 180 olmak üzere; Türkiye'de 2018 yılının ilk sekiz ayında en az 1290 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.
 
15 KADIN 11 ÇOCUK İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ
 
Ağustos ayında yaşamını yitiren 180 emekçinin 133'ü ücretli (işçi ve memur), 47'si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Yaşamını yitiren işçilerin 15'i kadın işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti.
 
3'ü 14 yaş ve altında olmak üzere 11 çocuk işçi aynı ay içerisinde can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat ve genel işler işkollarında gerçekleşti.
 
Ağustos ayında 14 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirirken, bu işçilerin 7'si Suriyeli, 2'si Afgan, 2'si Türkmen, 1'i Ahıskalı, 1'i Azeri ve 1'i İranlı.
 
İşçiler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve metal işkollarında hayatını kaybetti. Tarım işkolurda hayatını kaybedenlerin en az yüzde 42'si ücretli çalışan işçi. İnşaat işkolu ise toplam iş cinayetlerindeki oranı yüzde 15 olduğu ifade edilen açıklamada, Ağustos'a Türkiye'nin 56 şehrinde ve yurtdışında iki ülkede iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildiği kaydedildi.
 
En çok iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Antep, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya ve Sakarya'da yaşandı.
 
Ağustos ayında hayatını kaybedenlerin 4'ü (yüzde 2,22) sendikalı, 176 işçi ise (yüzde 97,78) sendikasız işçi.