18 Eylül 2024 Çarşamba

İşgal altındaki Batı Şeria'da en az 10 Filistinli katledildi

Siyonist İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da son 20 yılın en kapsamlı saldırısını başlattı. Cenin ve Tülkarim'de eş zamanlı gerçekleştirilen baskınlarda en az 10 Filistinli katledildi, hava ve karadan saldırılarla sivil altyapı tahrip edilirken, hastaneler de kuşatma altına alındı.

Siyonist İsrail, Filistin'e dönük soykırım saldırılarını hem Gazze'de, hem de işgal altındaki Batı Şeria'da sürdürüyor.

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin ve Tülkarim'de, görgü tanıklarının anlatımına göre son 20 yılın en geniş çaplı saldırısını, eş zamanlı olarak başlattı.

Çok sayıda mahalleye buldozerlerle giren siyonist İsrail askerleri, şu ana kadar en az 10 Filistinliyi katletti. Drone ve savaş uçaklarının da mahallelerin üzerinde konuşlandırıldığı baskınlarda, İsrail askerleri Filistin halkını evlerini boşaltmaya zorladı. Yüzlerce askerle, Şin Bet ve sınır polisinin işbirliğiyle devam eden operasyonda, işgal ordusu Filistinlilere hem havadan hem karadan saldırıyor.

Siyonist İsrail askerleriyle Filistinli direnişçiler arasında pek çok noktada çatışmalar sürüyor. Pek çok farklı Filistinli direniş örgütünün, saldırılara karşı harekete geçtiği, etraftaki şehirlerden direnişçilerin de Cenin ve Tülkarim'e desteğe gittiği kaydedildi. İşgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeydoğusundaki Tubas'ta da El Faria Mülteci Kampına saldırı düzenlendiği, IDF ve direnişçiler arasında çatışmaların sürdüğü öğrenildi. Kalkilya'da da Filistinlilerin evlerine baskın düzenlendi.

Tülkarim'deki Nur Şems Mülteci Kampı'na İHA ile saldırı düzenlendi, saldırı sonucu yaralıların olduğu ancak İsrail'in bölgeyi kuşatmaya aldığı için ambulansların olay yerine giremediği bilgisi paylaşıldı. Tülkarim'de saldırılarla şehrin sivil altyapısı da hedef alındı.

İkinci İntifada sırasında, 2002 yılında işgal altındaki Batı Şeria'ya düzenlenen baskından bu yana gerçekleştirilen en geniş ölçekli baskın olarak tariflenen saldırının, günlerce sürebileceği belirtildi.

CENİN VE İBN-İ SİNA HASTANELERİ KUŞATMAYA ALINDI
Cenin Valiliği, İsrail ordusunun Cenin Hastanesi'ne baskın düzenleme tehdidinde bulunduğunu aktardı. İsrail ordusu, 200 kişinin çalıştığı ve 150 hastanın bulunduğu Cenin Hastanesi'nin boşaltılmasını istedi ve hastanenin etrafını kuşatmaya aldı. Sağlık emekçilerinin hastaneye girişinin de engellendiği öğrenildi. İbn-i Sina Hastanesi'ne giden yollar da askerler tarafından kapatıldı. 

İsrail askerlerinin, şehre tüm girişleri de kapatmaya devam ettiği belirtildi.

KATZ: BATI ŞERİA'YA GAZZE GİBİ MUAMELE ETMELİYİZ
İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Cenin ve Tülkarim'de başlatılan eş zamanlı baskını duyurarak, "İran'ın Ürdün'den silah kaçırarak burada kapsamlı bir terör yapısı kurmaya çalıştığını" ileri sürdü.

Katz, "İsrail'in Batı Şeria'daki tehdide karşı Gazze'deki gibi muamele etmeleri gerektiğini" savunarak buradaki Filistinlilerin de "Gazze'de yapıldığı gibi topluca zorla yerinden edilmesi" gerektiğini öne sürdü. gibi tüm adımların atılması gerektiğini iddia etti. Katz, "bunun her şey için bir savaş olduğunu ve kazanmaları gerektiğini" dile getirdi.

GENEL GREV İLAN EDİLDİ
Öte yandan işgal altındaki Batı Şeria'nın Tülkarim ve Beytüllahim kentlerinde dün, İsrail'in giderek yoğunlaşan saldırılarını protesto etmek için genel grev ilan edildi. Grev ekonomik hayatı, ulaşımı, kamu ve sivil kurumlarındaki işleyişi felç etti.

Filistin direnişinin çağrısıyla, saldırılarda İsrail askerleri ve siyonist yerleşimcilerin katlettiği 6 Filistinlinin yasını tutmak için greve gidildi.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da en az 662 Filistinli katledildi.