20 Eylül 2024 Cuma

İşçiye azami vergi semayeye 'Varlık Barışı'

AKP iktidarı ?Varlık Barışı? kapsamında yurtdışından 31 Temmuz'a kadar Türkiye'ye giriş yapacak altın, döviz ve para girişlerinden vergi almayacak fakat işçi kazandığının yarısını vergiye ödüyor.
Mali krizle yüzyüze kalan AKP iktidarında iç ve dış borç açıkları artış gösterdi. Dolar ve Euro'nun yükselişinin durdurulamaması, mali sermaye spekülatörlerinin siyasi ve ekonomik kırılganlık nedeniyle bankalardaki paralarını çekmesi, savaşa ve yandaş şirketlere kaynak aktarımları nedeniyle bütçe açık vermeye başladı. 
 
Sözün kısası kasa boşaltıldı. Bunun üzerine AKP hükümeti yurt dışı kaynaklarına göz dikti. Bu nedenle Mayıs ayında “Varlık Barışı Yasası” çıkardı. Bu da beklentileri tam karşılayamayınca bu kez Erdoğan, mitinglerde halktan yastık altındaki altın ve dövizleri çıkarıp bozdurmalarını istedi. Bunu da “ekonomik milli seferberlik” olarak duyurdu.
 
Çıkarılan Varlık Barışı Yasası'na göre yurtdışından Türkiye'ye para, altın ya da dövizini getirenler vergi ödemeyecek. 
 
Varlık barışına ilişkin hazırlanan genel tebliğ taslağına göre 31 Temmuz’a kadar yurtdışındaki varlıkların Türkiye’ye getirildiğine ilişkin belgelerin banka veya aracı kuruma ibraz edilmesi gerekecek. Ayrıca vergi dairesine bir beyanda bulunulmayacak. 31 Temmuz’dan sonra yurtdışındaki varlıklarını getirenler yüzde 2 vergi ödemek zorunda kalacaklar.
 
Sermayeye ve yandaş şirketlere sıfır vergi işçiye ve emekçiye azami vergi AKP iktidarının temel vergi politikası oldu.
 
AKP iktidarı döneminde vergi, çalışanın ve tüketicinin sırtına yüklendi. Vergi gelirleri içerisinde dolaylı vergilerin oranı 2000 yılında yüzde 59 iken 2017 yılında yüzde 65’e yükseldi. Doğrudan vergiler ise yüzde 41’den yüzde 35’e geriledi. Yandaş şirketlerin vergileri bir gecede sıfırlanırken, asgari ücretten yapılan kesinti 426 TL’ye ulaştı.