İşçiler mahkeme kararına rağmen işe dönemiyor
Van Belediyesi'ne üç yıl önce atanan kayyum tarafından işten atılan işçiler, işe iade davalarını kazanmalarına rağmen işbaşı yaptırılmadı. İşçiler ikinci açtıkları davayı da kazandı ancak bu kez de mülakatta başarısız sayıldı.
Van'da kayyum tarafından üç yıl önce işlerine son verilen taşeron işçiler, girdikleri sınavları kazanmalarına ve mahkeme kararlarına rağmen işlerine iade edilmiyor.
Van Büyükşehir Belediyesi'nde 2017 yılında işine son verilen taşeron işçilerin açtığı davada, Van ve Erzurum İdare Mahkemeleri işten çıkarılmaların usulsüz olduğuna karar verdi. Yargı, işçilerin işine iadesine hükmetti ancak Van Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında yeniden düzenlediği mülakatta işçileri başarısız saydı. Bunun üzerine işçiler yeniden mahkemeye başvurdu. Van İdare Mahkemesi bu defa da mülakatın usulsüz yapıldığına karar verdi.
SINAV SORUSU: İLK NAMAZ KILINAN YER NERESİDİR?
Mahkemenin "Tekrarlansın" dediği mülakatta karara itiraz eden ve yeniden sınava girmeye hak eden tüm işçiler başarısız sayıldı. Belediyenin itfaiye, temizlik, mezbahane gibi çeşitli işlerinde çalışacak işçilere, "İlk namaz kılınan yer neresidir?", "Afrin operasyonunda şehit olan askerin ismi nedir?", "Hz. Muhammed'in yaptığı ilk üç savaş hangileridir?" gibi sorular soruldu.
BÜTÜN İŞÇİLER BAŞARISIZ SAYILDI
2017 yılında işlerine son verilen taşeron işçilerin açtığı dava 2018 yılında sonuçlandı. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi işçilerin haklı olduğuna karar vererek sınavın yeniden yapılmasını istedi. Mahkeme kararı sonrası Van Büyükşehir Belediyesi "Başkanlık makamının 15.02.2019 tarih ve 322 sayılı Olurları ile kurulan Sınav Komisyonu tarafından sözlü mülakat yapılmak üzere aşağıda belirtilen gün ve saatte Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2 no'lu toplantı salonunda bulunmanız gerekmektedir" diyerek işçileri mülakata çağırdı.
Belediye ilanı sonrası 256 işçi 2019 Mart ayının farklı günlerinde mülakata çağrıldı. 249 işçinin katıldığı sınavın sonunda yayınlanan listede katılan bütün işçiler bir kez daha başarısız sayıldı. İşçiler şimdi seslerinin duyulmasını ve işe iadelerin gerçekleşmesini istiyor.
'MESELE İŞ MESELESİ DEĞİL HAK-HUKUK MESELESİDİR'
Taşeron işçilerin temsilciliğini yapan Zafer Uyar, Şubat 2018 ve Mart 2019'da iki defa girdikleri mülakatı kazanmalarına ve mahkeme kararlarına rağmen işe iade edilmemelerinin, kayyımların bölgede yaşayan insanlara bakış açısını ortaya koyduğunu söyledi. Verdikleri mücadelenin sadece iş dönüş çabası olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Uyar, " Bu bir hak gaspıdır ve hukuksuzluktur. Mevcut kayyım yönetimleri hukukun kararlarını bile tanımıyor" dedi.
'KAYYIM MAHKEME KARARINI DİNLEMEDİ'
Taşeron yasasının değişmesinden sonra kendilerine kadro verilmesi gerektiğini ancak sudan sebeplerle 440 işçinin geçmişte beraat ettiği davalarda 'Sakıncalı' gösterilerek kadro verilmediğini anlatan Uyar, "Fakat bir hafta sonra bu 440 kişiden 134'ü mahkemeye kararına ihtiyaç duyulmaksızın işe geri alındı. Ancak biz mahkeme kararına rağmen işimize dönemiyoruz. Van Yerel ve Erzurum Bölge idaresinin mahkeme kararları var. Mahkeme, mülakatların usulsüz yapıldığını söylüyor ama mahkemeyi dinleyen yok. Mart 2019 da girdiğimiz mülakatların ardından mülakata giren 306 işçinin başarısız olduğunu açıkladılar" dedi.
İŞE İADE EDİLECEKLERİ GÜNÜ BEKLİYOR
3 yıldır işsiz olan ve iş bulamadıkları için zamanlarının büyük çoğunluğunu kahvede geçiren taşeron işçiler Fırat Döner ve Ferhat Akkuş işe iade edilecekleri günü bekliyor.
'TAZMİNATA HAK KAZANDI AMA TAZMİNATI ÖDENMEDİ'
Duvar'a konuşan Van Büyükşehir Belediyesi'nde 5 yıl zabıta olarak çalıştıktan sonra gerekçe gösterilmeden işine son verilen 34 yaşında ki Ferhat Akkuş, iş bulamadığı için günlük-amelelik işlerinde çalışarak geçimini sağlamaya çalışıyor. İşten çıkarıldığı için açtığı tazminat davasını kazanan ama tazminatı ödenmeyen Akkuş "Bir gün mutlaka işime geri döneceğim. Bu hakkım duruyor. O güne kadar mücadelemi sürdüreceğim" diye konuştu.
'BİR KEZ DAHA MAHKEMEYE BAŞVURDUM'
Taşeron işçisi Fırak Döner de, " Ben 2 defa mahkeme kararıyla işe dönüş hakkı kazandım. Ancak mevcut belediye yönetimi bu yönde ki olumsuz tutumunu sürdürerek mahkeme kararını tanımıyor. Bende hukuki mücadelemi sürdüreceğim. Mahkemeye yeniden dava açtım ve sonucunu bekliyorum" diyerek, kararlılığını dile getirdi.