16 Eylül 2024 Pazartesi

'İşçiler açken Sabancı'ya huzur yok'

Esenyurt'taki CarrefourSA deposunda DGD-SEN üyesi işçilerin başlattığı direniş 8. gününe girerken, işçiler direnişi CarrefourSA Genel Müdürlüğü önüne taşıdı. Siyasi partilere çağrıda bulunan işçiler, "Seçim zamanı geldiği zaman evimizin kapısına bizden çok geliyorlar ama söz konusu biz olduğumuzda hiçbiri ortalıklarda gözükmüyor" dedi.

Ara zam istedikleri için 4 işçi temsilcisinin işten atılması sonrası DGD-SEN'de örgütlü işçilerin Esenyurt'ta bulunan CarrefourSA deposunda başlattığı direniş 8. gününü geride bıraktı.

İşçiler, direnişi Maltepe'de bulunan CarrefourSA Genel Müdürlüğü önüne taşıdı. Eyleme, direnişçi işçilerin yanı sıra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ve İşçi Birlikleri Sendikası (İşçi-Sen) katılım sağladı.

"Çaya yüzde 150 zam yapan CarrefourSA işçiye yüzde 20 zam yapmamak için depo kapatıyor" pankartı açan işçiler, sloganlarla genel müdürlük önüne yürüdü.

BOSTANCI: HER YERİ EYLEM ALANINA ÇEVİRECEĞİZ
DGD-SEN Örgütlenme Uzmanı Murat Bostancı, DGR ve Onur Grup'ta çalışan taşeron işçilerin DGD-SEN'e üye olduğunu belirterek, işçilerin talebinin işten atılan 4 işçinin geri alınması ve  maaşlarına zam yapılması olduğunu vurguladı. Gelinen noktada Sabancı Holding'in görüşmelerden kaçtığını belirten Bostancı, "Bu mesele burada bitmeyecek. Bu mesele Sabancı'nın yalısının önünde, Sabancı'nın holdinginin önünde, Sabancı'nın CarrefourSA'sında, Gratis'inde, Teknosa'da, Gebze'deki deposunda, İzmir'deki deposunda eylemlerimiz devam edecek. Bütün mağazalarını, marketlerini eylem alanına çevireceğiz, ta ki işten atılan işçiler geri alınana, sendikamız DGD-SEN'i tanıyana kadar" dedi.

BAYRAK: BU ZULMÜN SON BULMASINI İSTİYORUZ
Direnişçi işçilerden Esra Bayrak, "İçeride erkek arkadaşlarımızla aynı işi yapıyoruz, aynı ağırlığı kaldırıyoruz, aynı saat mesailere kalıyoruz. Yaklaşık 50-60 saat en az mesaiye kalıyoruz, yeri geliyor evimize gidemiyoruz, çocuklarımızı göremiyoruz. Evimize para götürelim, işimize sahip çıkalım diyoruz ama karşılığını göremiyoruz" dedi.

Her ay maaşlarından bilmedikleri kesintiler yapıldığını, neredeyse asgari ücretle çalıştıklarını dile getiren Bayrak, aldıkları paranın kimseye yetmediğini, bunu ifade eden 4 arkadaşlarının işten çıkarıldığını söyledi. Buna itiraz ettiklerinde muhatap bulamadıklarını, deponun ise mühürlendiğini anlatan Bayrak, "Biz bu zulmün artık son bulmasını istiyoruz. Bu süreçte hiç kimsenin CarrefourSA'dan alışveriş yapmasını istemiyoruz. Bu sürecin bir an önce çözüme kavuşturulmasını ve işten çıkarılan arkadaşlarımızın işe alınmasını istiyoruz. En başta kadınlardan ve tüm vatandaşlardan destek bekliyoruz" dedi.

ERDOĞMUŞ: SEÇİM ZAMANI KAPIMIZA GELENLER ORTALIKTA YOK
İşten çıkarılan işçi temsilcilerinden Atılgan Erdoğmuş, zam istedikleri için önce tehdit ve mobbinge maruz kaldıklarını, buna boyun eğmediklerinde ise depoya mühür vurulduğunu söyledi. CarrefourSA'da her hafta ürünlere zam yapıldığına dikkat çeken Erdoğmuş, "Biz de bunlara yetişebilmek için maaşımıza ufak bir zam istedik. Bize verdikleri ücret onların gözünde ne kadar büyük bilmiyorum ama bizim için hiçbir şey" dedi.

"Ne olursa olsun boyun eğmeyeceğiz. O zammı alana kadar, onlara kendimizi anlatana kadar herkesin desteğini bekliyoruz. Siyasilere de sesleniyorum, seçim zamanı geldiği zaman evimizin kapısına bizden çok geliyorlar ama söz konusu biz olduğumuzda hiçbiri ortalıklarda gözükmüyor" diyen Erdoğmuş, tüm siyasi partileri işçilere destek olmaya çağırdı.

YANIK: KİMSE KORKMASIN, HERKES HAKKINI ARASIN
Direnişçi işçilerden Engin Yanık ise, "Bunlar emek hırsızı, bunlar işçinin hakkını yiyenler. Ben buradan bütün emekçilere sesleniyorum. Kimse korkmasın, herkes hakkını arasın. Biz 8 gündür direniyoruz kaç gün sürecek bilmiyorum ama sonuna kadar direneceğiz" dedi.

Siyasi partilere seslenen Yanık, "Herkesi işçinin arkasına bekliyorum. Sabancı Holding'in arkasında duranlar bizim hakkımızı yiyenlerdir ve biz buradan hakkımızı onlara helal etmiyoruz, etmeyeceğiz de. Biz sonuna kadar direneceğiz" dedi. 

Eylem boyunca "İşçiler açken Sabancı'ya huzur yok", "İşçiler burada, yönetim nerede", "CarrefourSA işçisi yalnız değildir", "Yaşasın Carrefour direnişimiz" sloganları atıldı.