22 Eylül 2024 Pazar

İşçi Emekçi Birliği: Sömürü düzenine karşı genel grev genel direnişe

Süren asgari ücret görüşmelerinde işçi ve emekçiler lehine bir  şey olmadığını kaydeden İşçi Emekçi Birliği, işçi ve emekçilerin yapması gerekenin işgal, grev ve direnişe hazırlanmak olduğunu söyledi.

İşçi Emekçi Birliği, süren asgari ücret görüşmelerine ilişkin "İnsanca yaşayacak bir ücret" talebini yükseltmek üzere Kadıköy'de bulunan İskele Meydanında toplandı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu, İBB direnişçisi Bilal Atan ve çok sayıda kişi katıldı.

HDP milletvekili Musa Piroğlu, "Buradaki eylem, buradaki çaba bu ülkenin yoksul halklarının kavgasıdır" ifadelerini kullandı. Asgari ücretin 40 milyon insanın yaşam ücreti olduğuna dikkat çeken Piroğlu, "Dünyanın her yerinde istisna olan bu ücret bu ülkede genel ücrettir" dedi. Asgari ücretin asgari yaşam demek olduğunu söyleyen Piroğlu, halka kaderini sarı sendikacıların, patronların ve iktidarın eline bırakmama çağrısı yaparak, "Asgari ücrete hayır demek bu sömürü düzenine karşı çıkmak demektir" ifadelerini kullandı.

İBB direnişçisi Bilal Atan, işkenceye uğrama ve işten atılma sürecini anlatarak, işe geri iadesini ve işkencecilerin hesap vermesini istedi, tüm işçi sınıfını selamladı.

'YAPILMASI GEREKEN GENEL GREVE HAZIRLANMAKTIR'
İşçi Emekçi Birliği adına açıklamayı okuyan Okan Karaçam, asgari ücret görüşmelerinin sürdüğüne işaret ederek, "İşçi ve emekçilerin temsil edilmediği tiyatro oyununda milyonlara açlık ve yoksulluk dayatmasından başka bir şey çıkmayacağı açık" dedi. Türk-İş temsilcilerinin açıklamalarına tepki gösteren Karaçam, işçi sınıfını temsil etme iddiasındakilerin yapması gerekenin genel greve hazırlanmak olduğunu dile getirdi.

AKP-MHP iktidarının ise sermayenin lehine hareket ettiğinin altını çizen Karaçam, "Siyasi iktidar adına söz söyleyenler işçi ve emekçileri açlık ve sefalete mahkum etmek için her türlü entrikayı çeviriyorlar, soygunu müjde olarak sunuyorlar" dedi.

'ARTIK YETER DEMEK ZORUNDAYIZ'
Asgari ücret güncellenmeden temel tüketim ürünlerine gelen zamlarla daha şimdiden eridiğini kaydeden Karaçam, işçi ve emekçilerinin sefalet ücretine, güvencesizliğe boyun eğmek zorunda olmadığını söyledi. İşçi ve emekçilerin kendi kaderini kendi eline almak için örgütlenmek zorunda olduğunu vurgulayan Karaçam, örgütlenme ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

'ASGARİ ÜCRET YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA OLAMAZ'

Karaçam, İşçi Emekçi Birliği olarak asgari ücrete ilişkin önerilerini şu şekilde sıraladı:
🔹"Asgari ücret işçi sendikalarının açıkladığı yoksulluk sınırının altında kalamaz! Yoksulluk sınırı Kasım ayında 25 bin 364 lira olarak açıklanmıştır. Bu rakamında gerçeği yansıtmadığını hatta her an arttığını biliyoruz. Nüfusun 51 milyonu yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
🔹Asgari ücreti işçi düşmanı bir komisyon belirleyemez! İşçilerin büyük çoğunluğunu ilgilendiren bir ücrette işçi sınıfının söz ve eylem hakkı olmalıdır.
🔹İşçi sınıfını savunan her türlü örgütlülükle sendikalarda, fabrikalarda, mahallelerde, hayatın olduğu her yerde komiteler-meclisler-birliklerde örgütlenelim. Grevlerle, direnişlerle insanca yaşamaya yeten ücreti biz belirleyelim.
🔹Eğitim, sağlık, barınma, en temel insan hakkıdır ücretli olamaz! Gıda, giyim, su, elektrik, doğalgaz harcamaları insani ihtiyaç oranında ücretsiz karşılanır! Geçilmeyen köprülere, gidilmeyen havaalanlarına, ödenmeyen şirket kredilerine ayrılan ödenek bizlerin parasıdır. Temel insani ihtiyaçlarımızı ücretsiz alalım!
🔹İş ve gelir güvencesi olmayan kimse kalamaz! Esnek, güvencesiz, kuralsız çalıştırmalarla çalışma saatleri her geçen gün artmaktadır. 12-14 saatlere varan mesailer hem işçileri düşük ücrete hem de işsizliğe mahkum etmektedir.
🔹Vergi aldatmacasına son! Sermaye sahipleri sürekli bir şekilde vergiden muaf tutuluyor. Bizlerin maaşı vergi dilimlerinden kesintilere uğruyor. Tüm ücretli çalışanlardan dolaylı, dolaysız vergi alınması durdurulmalıdır. Vergiler halkı sömüren sermaye sahiplerinden alınmalıdır.
🔹Emekli maaşları da dahil hiçbir ücret asgari ücretin altında olamaz! Açlık sınırı 8 bin TL'ye dayanmışken emekli aylıkları 3 bin 500 TL civarındadır. 25 yıl, 30 yıl çalışırken sömürüldükleri yetmiyor gibi emekli olduktan sonra da emekliler ölüme terk ediliyor. Asgari ücret, bir insanın alabileceği en düşük ücrettir ve bugün artık toplumun tamamını ilgilendirmektedir.
🔹Çocuklarımız okullarda aç kalamaz, en az bir öğün ücretsiz yemek! Açıklanan enflasyonla, hissedilen, gerçek enflasyon arasında 5 kat fark vardır. Milyonlarca çocuğumuz okula aç gidip aç dönmektedir. Sermaye sahipleri doysun diye çocuklarımızın açlığına izin vermeyelim.
🔹İşçi ve emekçilerin her türlü örgütlenmesi ve mücadelesi haklı ve meşrudur, engellenemez! Sermaye ve iktidar işçi sınıfı ve emekçilerin haklı ve meşru mücadelesini engellemeye, demokratik haklarını yasaklamaya yelteniyor. Milyonları örgütsüzlüğe köleliğe mahkum etmek için bunu yapıyorlar. Yakın zamanda Bekaert işçilerinin grevi de Cumhurbaşkanı genelgesiyle keyfi biçimde yasaklandı. Bekaert işçileri bu saldırıya boyun eğmedi, fiili-meşru mücadele hattını izledi."

'KAPİTALİST DÜZENİ YIKMAK İÇİN MÜCADELEYE'
Sermaye ve iktidarın saldırılarına karşı greve çıkan, direnen işçilerin yolu gösterdiğini vurgulayan Okan Karaçam, "Tüm işçi ve emekçileri İnsanca yaşanacak ücret için, en temel hak ve özgürlüklerimiz için fabrikalarda, havzalarda, mahallelerde bir araya gelmeye, ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Emeğin sömürüsü üzerine kurulu kapitalist düzeni yıkma işçi-emekçilerin kendi iktidarını kurma mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz" dedi.

Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız", "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni", "Genel grev, genel direniş", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Bekaert işçisi yalnız değildir" sloganları atıldı.