22 Eylül 2024 Pazar

İşçi Emekçi Birliği: Sefalet ücretini kabul etmiyoruz

Halklara dayatılan sefalet ücretini kabul etmeyeceklerini kaydeden İşçi Emekçi Birliği, "Asgari değil insanca yaşam" dedi. Asgari ücretin halktan çalınanın halka kırıntılarla lütuf gibi sunulduğu kaydedilen açıklamada, fiili meşru mücadeleyi sokakta yükselterek, Bekaert işçileri gibi üretimden gelen gücü kullanarak kazanılacağı belirtildi.

İşçi Emekçi Birliği, asgari ücret adı altında açıklanan sefalet ücretine ilişkin Kadıköy Süreyya Operası önünde açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu'nun da katıldığı eylemde, "İnsanca yaşanacak ücret için mücadele edelim. Ücretli kölelik düzenini yıkmak için birleşelim" yazılı pankart ve taleplerin yer aldığı dövizleri taşıdı.

Eylemde sık sık, "Genel grev genel direniş", "Sefalete teslim olmayacağız", "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni", "Asgari değil insanca yaşam", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atıldı.

Basın metnin okuyan İpek Bozkurt, Asgari ücretin, tüm komisyon bileşenleri toplanmadan, işçi vekili olarak masada oturması gereken Türk-İş olmadan açıklandığını söyleyen AKP-MHP iktidarının keyfi uygulamalarına bir tanesini daha eklediğini belirtti. Türk-İş bu sene de asgari ücrette şov yaptığını söyleyen, şovun ise 9 bin lira olduğunu kaydetti.

'GELECEĞİMİZİ İKTİDARIN İKİ DUDAĞININ ARASINA BIRAKMAYACAĞIZ'
"Bizler işçi-emekçiler olarak bu ihanetlerin hiç birisini unutmadık. Unutmayacağız. Sermayeden, onların temsilciliğini yapan iktidardan ve sendika bürokratlarından hesap soracağız" diyen Bozkurt, şöyle devam etti: "Açıklamalardan da görüldüğü gibi asgari ücret tüm işçi sınıfını, emekçileri, emeklileri ilgilendiriyor. Öyleyse üretimden gelen gücümüzü kullanmak, genel grev genel direnişi örgütlemek dışında bir yol yoktur. Bizlere sefalet dayatan bu düzene karşı insanca yaşamaya yetecek ücret, insanca çalışma ve yaşam koşulları için fabrika fabrika, işyeri işyeri örgütleneceğiz! Kendi geleceğimizi ve çocuklarımızın geleceğini sermayenin, iktidarın iki dudağının arasına bırakmayacağız."

'FİİLİ MEŞRU MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM'
Her hak arama mücadelesini baskı ve zorbalıkla, grev yasaklarıyla engellemeye çalışanların karşısına örgütlü güçle, fiili-meşru mücadeleyi büyüterek çıkacaklarının altını çizen Bozkurt, "Keyfi grev yasaklarını tanımayarak hakları için mücadele eden Bekaert işçilerinin yolunda mücadeleyi büyüteceğiz. İşgal, grev, direnişlerle kazanacağız. Tüm işçi-emekçileri de bu mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz. Ücretli kölelik düzenini yıkmak, insanca yaşayacağımız ve çalışacağımız bir düzen kurmak için birleşelim" vurgusu yaptı.

PİROĞLU: HALKTAN ÇALDIKLARINI KIRINTILARLA VERİYORLAR
Söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, asgari ücrete 3 bin lira zam yapıldığını ve lütuf gibi sunuluduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim yatırımı yaptığını belirten Piroğlu,"Bu zam halkın vergisinin, halka yönelik kırıntıların aktarılmasından başka bir şey değil. Lütufta bulunmuyorlar, işçinin hakkını gasp ederek, işçiyi kandırarak geri döndürüyorlar. Kaynak yok, sırtımızda küfe var, halkın parasını çarçur edemeyiz diyorlar. Bunu diyenler toprakları savaş baronlara peşkeş çekenler, halkın parasını peşkeş çekiyor. Bunu diyenler sarayda yaşıyor. Kaynak yok diyenler büyük bir savaş siyasetini halktan kestikleri parayla yürütüyorlar" dedi.

'ONLARIN ZENGİNLİĞİ BİZDEN ÇALINANDIR'
Yoksulluğu bahane ederek işçilerin işten çıkarılacağını, sefalet ücretine boyun eğildiği sürece daha beteriyle yüzleşileceğinin altın çizen Piroğlu,"Asgari ücret asgari yaşamdır diyoruz. 60 milyona yakın insan karın tokluğuyla hayatını geçindirmeye çalışıyor. Ama bir avuç insan zenginliğin, milyonların, servetin içinde yüzüyor. Zenginlerin tüm serveti bizden çalınanlardır. Asgari değil insanca yaşam istiyoruz, almanın tek yolu var; iktidarın, patronların, satılmış sendikalarının iki dudağı arasına sıkışmadan mücadele ederek, insanca yaşayacak barış dolu dünyayı birlikte kuracağız. Bilsinler ki biz kazanacağı" vurgusu yaptı.