20 Eylül 2024 Cuma

İşçi Emekçi Birliği: İnsanca bir asgari ücret için mücadeleye

Tüm işçi ve emekçileri insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret için mücadeleye çağıran İşçi Emekçi Birliği, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi ve emekçileri temsil etmediğini vurguladı.

İşçi Emekçi Birliği, insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret talebiyle Esenyurt'ta bulunan Tabela Meydanı'nda eylem düzenledi. "İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye" pankartı açılan eylemde açıklamayı Kutsal Yazar okudu.

'İŞÇİLERİN YAŞAM KOŞULLARI KAPALI KAPILAR ARDINDA BELİRLENİYOR'
Ücretli kölelik düzeninde milyonlarca işçi ve emekçinin sefalet ücretine mahkum edildiğini dile getiren Yazar, "Bizleri açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum eden sermaye düzeni ve onların anda sözcülüğünü yapan AKP-MHP iktidarı, sözde işçi ve emekçileri temsil eden Türk-iş'li sendika bürokratları yeni yılın asgari ücret oyununu 11 Aralık'ta gösterime sundu. Devlet, patronlar, sendika bürokratları aralık ayı boyunca, milyonlarca işçiyi emekçiyi ilgilendiren asgari ücret oyununu oynamaya devam edecekler" dedi.

Kapalı kapılar ardında milyonlarca işçi ve emekçinin yaşam koşullarını belirleyecek bu oyunda işçi ve emekçilere söz hakkı tanınmadığını dile getiren Yazar, ücretli kölelik düzenine karşı birleşmek ve örgütlenmek gerektiğini söyledi.

'SERMAYEDARLARA KRİZ YOK'
Halkın yaşam şartlarının giderek kötüleştiğini belirten Yazar, ücretlerin eridiğini, alım güçlerinin düştüğünü söyledi. Enflasyon ve işsizlik artarken AKP-MHP iktidarının işçilere sabır çağrısı yaptığına dikkat çeken Yazar, "Kriz sadece bizim için var. Sermayedarlar, holdingler, bankalar için kriz yok. Onlar karlarını sürekli bizim sırtımızdan katlıyorlar" dedi.

Asgari ücretin yoksulluk sınırının üstünde olması gerektiğini vurgulayan Yazar, "Holdinglerin, sermayedarların vergi borçları silinirken, onlara teşvik üzerine teşvik verilirken, işçiler, emekçiler söz konusu olunca bütçe dengesi, enflasyon, cari açık akıllarına geliyor. Çünkü sermaye yararına çalışıyorlar. Sermayenin çıkarlarını gözetiyorlar. Onlar için önemli olan hizmet ettikleri sermayenin çıkarlarıdır" dedi.

'ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU BİZİ TEMSİL ETMİYOR'
Burjuva muhalefetin ise boş vaatlerde bulunduğuna işaret eden Yazar, "Bizim adımıza asgari ücretin belirlenmesi oyununa son vermeliyiz! Asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu bizi temsil etmiyor. Birilerinin bizim adımıza karar vermesine, bizleri sefalete mahkum etmesine izin vermeyelim, geleceğimize sahip çıkalım" ifadelerini kullandı.

'ÜCRETLİ KÖLELİK DÜZENİNE SON VERELİM'
Kapitalizmin ücretli emek sömürüsüne dayandığına dikkat çeken Yazar, şöyle devam etti: "Ücret köleliğine son vermek için kapitalizmi yıkmak gerekir. Bu sebeple ürettiğimiz artı değerden daha fazla pay almak, daha iyi çalışma ve yaşam koşulları için mücadeleyle elde edeceğimiz her kazanımı ücretli kölelik düzenini ortadan kaldırma mücadelesinin bir parçası olarak yürütmeliyiz. İnsanca yaşamak ancak üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin kaldırılacağı sosyalizmde gerçeklik haline gelecektir. Açlığa, yoksulluğa mahkum değiliz. Patronların sürekli büyüyen zenginliklerinin yaratıcıları bizleriz. Yaratan ve üreten bizleriz." 

'İNSANCA YAŞANABİLİR BİR ÜCRET İSTİYORUZ'
Yazar, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Elektrik, su, doğalgaz, ulaşım, iletişim, en temel insan haklarıdır insani ihtiyaç kadarı ücretsiz olmalıdır.
🔹Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın.
🔹Eğitim ve sağlık her düzeyde ücretsiz olmalıdır.
🔹İnsanca yaşanabilir bir ücret.
🔹Herkese insanca yaşamaya yaraşır barınma hakkı.
🔹İşçi ve emekçilerden alınan dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın.
🔹Asgari ücret görüşmeleri canlı yayınlansın."

'DİRENEN İŞÇİLER YOL GÖSTERİYOR'
Sermaye ve iktidarın saldırılarına karşı direnen işçilerin yol gösterdiğini söyleyen Yazar, şöyle devam etti: "Asgari ücret oyununu bozmanın, insanca çalışma ve yaşam koşulları elde etmenin yolu işçi sınıfının birliğinden, fiili-meşru mücadelesinden geçiyor. İşçi ve emekçileri insanca yaşanacak ücret için, en temel hak ve özgürlüklerimiz için fabrikalarda, havzalarda, mahallelerde bir araya gelmeye, ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Emeğin sömürüsü üzerine kurulu kapitalist düzeni yıkma, işçi-emekçilerin kendi iktidarını kurma mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz."

Eylem boyunca, "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Asgari değil insanca yaşam" sloganları atıldı.