28 Aralık 2024 Cumartesi

Irmak'ın hapis cezası onandı, vekilliği düşecek

Bir HDP milletvekilinin daha vekilliğinin düşmesinni yolu açıldı. Tukuklu Hakkari Milletvekili Selma Irmak?a verilen hapis cezası onandı.
HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'a verilen 2,5 yıllık hapis cezası onandı. 
 
Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, Irmak hakkında siyasi parti faaliyetleri kapsamında 2015 ve 2016 yılları arasında Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta katıldığı miting, basın açıklaması ve televizyon programlarında yaptığı konuşmalarda "Suçu ve suçluyu övmek", "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma", "Örgüt üyesi olma" ve 18 kez "Örgüt propagandası" yapmak suçlamalarıyla 105 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı. Dava, "güvenlik" gerekçesiyle Hakkari'den Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine taşındı. Irmak, toplam 6 duruşma görülen davada sadece 1 defa SEGBİS üzerinden savunma yapmış, 3 Kasım 2017'de görülen karar duruşmasında Irmak'ın son sözü alınmadan, avukatları esasa ilişkin savunma yapmadan mahkeme kararını açıklamıştı.
 
IRMAK'IN KATILDIĞI EYLEMLER 'ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİ' SUÇU SAYILDI
 
Mahkeme, Irmak'a "örgüt propagandası yapmak" ve "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla toplam 10 yıl hapis verdi. Mahkeme, gerekçeli kararında, milletvekili olan Irmak'ın katıldığı etkinliklerin siyasi parti faaliyeti olmadığını ileri sürdü. Irmak'ın avukatları karara itiraz etti.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre tarafların istinaf talebini inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararda yasa ve usul yönünden aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle istinaf taleplerini oy birliğiyle reddetti. 
 
Bu kararla birlikte Irmak'a "örgüt propagandası" iddiasıyal verilen 2,5 yıllık hapis cezası, 5 yıldan az olması ve Yargıtay temyiz yolu kapalı olması nedeniyle kesinleşti. İstinaf Mahkemesinin onadığı 7,5 yıllık hapis cezasına karşı ise Yargıtay temyiz yolu açık olduğu için henüz kesinleşmedi. Selma'nın avukatları kesinleşen 2,5 yıllık hapis cezasına karşı Anayasa Mahkemesine, 7,5 yıllık hapis cezasına karşı ise Yargıtay'a başvuracak. 
 
Mahkeme, Irmak'ın tutuksuz yargılanması yönündeki talebi de reddetti. 
 
Irmak'ın kesinleşen hapis cezası kararının Meclis Genel Kurulu'nda okunması durumunda vekilliği düşecek.