19 Eylül 2024 Perşembe

'Irkçılık ve faşizm kaybedecek'

Kürtçe uyarı yazılarının silinmesine tepkiler sürüyor. Diyarbakır Barosu, nefret içerikli bu eyleme karşı suç duyurusunda bulunurken, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek ve DEM Parti milletvekili Celal Fırat İstanbul'da yaya yoluna Kürtçe uyarı yazılaması yaptı.

Diyarbakır'da yaya yollarına yazılan Kürtçe "Hêdî (Yavaş)" ve "Pêşî Peya (Önce yaya)" uyarı yazılarının karalanmasına ilişkin, "Kürtçe diline yönelik tahkir edici ve nefret içerir eylem nedeniyle" ilgililer hakkında 29 Temmuz'da suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Barosu, yazıların silinmesine dayanak oluşturan karara karşı da yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açtı.

Diyarbakır Barosu iptal davası açtığını sosyal medya hesabından duyurdu. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı: "Baromuzca, son günlerde Amed, Wan, Mêrdîn ve Êlih illerinde, yaya yollarına yazılan Kürtçe "Hêdî (Yavaş)" ve "Pêşî Peya (Önce Yaya)" uyarı yazılarının silinmesine dayanak oluşturan İçişleri Bakanlığının 26 Temmuz 2024 tarih ve E-23635644-249- 79365 sayılı kararına karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmıştır."

İSTANBUL'DA YOLLARA KÜRTÇE UYARI YAZILDI
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, İstanbul'un Eyyüpsultan ilçesinde bulunan Cengiz Topel Caddesi üzerine "Pêşî Peya" yazılaması yaptı.

'IRKÇILIĞI VE FAŞİZMİ PROTESTO EDİYORUZ'
Çiçek, "Batman ve Mardin'de Kürtçeye gösterilen tahammülsüzlüğü İstanbul'da protesto ediyoruz. Sistemin Kürt düşmanlığı öyle bir raddeye geldi ki artık yayaların can güvenliğini bile hiçe sayan bir düşmanlığa dönüştü. O yüzden İstanbul'un sokaklarında bu ırkçılığı protesto ediyoruz. Kürde düşman olan bu ırkçı sistem cana, canlıya, hayvana, doğaya, yeşile olan düşmanlığı da üretmektedir. O yüzden ırkçılık ve faşizm kaybetmeli ve kaybedecek" şeklinde konuştu.

Celal Fırat ise, "Yatıp kalkıp 'kardeşiz' diyorlar. Kardeşsek bu yazının buradan silinmemesi gerekiyor. Aynı zamanda Kürtçe yazının silinmesine tüm toplumun ses çıkarması gerekiyor" diye kaydetti.