20 Eylül 2024 Cuma

İranlı politik kadın aktivist Nergis Muhammedi açlık grevine başladı

İranlı politik kadın aktivist, nükleer fizikçi, gazeteci Nergis Safiye Muhammedi tutsak olduğu Tahran Evin hapishanesinde Bahai dini azınlığından halklarla dayanışma amaçlı açlık grevine başladığını duyurdu.

İran'da zorunlu başörtüsüne ve idam cezalarına karşı mücadelesiyle öne çıkan İranlı politik kadın aktivisti, nükleer fizikçi, gazeteci Nergis Safiye Muhammedi, bir süre önce Nobel Barış Ödülü'ne aday olarak gösterildi.

Nergis Safiye Muhammedi'nin kardeşi, eşi diğer yakınları tarafından Noreviç'in başkenti Oslo'da Nobel Barış Ödül Töreni öncesi basın toplantısı düzenledi.

Nergis Muhammedi'nin yakınlarının yaptığı basın açıklamasında, "Nergis bugün bizimle değil. Hapishanede ve dini bir azınlıkla dayanışma amacıyla açlık grevi yapıyor" denildi.

Açıklamayı yapan Nergis Muhammedi'nin kardeşi Hamid Rıza Muhammedi ve eşi Taghi Rahmani, Nergis Muhammedi'nin "Ödülü aldığım gün açlık grevine başlayacağım. Çünkü bu şekilde dünya bunu daha iyi duyacak" dediği yakınları tarafından aktarıldı.

İran rejiminin son dönemlerde Bahai halkına dönük arttırdığı baskı ve tutuklama saldırılarını protesto için Evin hapishanesinde bulunan Mahvash Sabet ve Fariba Kamalabadi adlı tutuklular da açlık grevine girmişti.

Bahai dinine mensup olanlara, İran rejimi tarafından son dönemde baskı ve gözaltılar artıyor. Ayrımcı politikalar uygulanarak birçok insani hakları gasp ediliyor. Yükseköğrenim hakları engelleniyor.