21 Eylül 2024 Cumartesi

İranlı kadınlar Mahsa Amini için Taksim'i doldurdu

İran'da ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini için Taksim meydanına çıkan İranlı kadınlar, polisin bütün tehditlerine, gözaltı saldırılarına rağmen uzunca bir süre meydan ve çevresindeki sokaklarda Amini'nin adını haykırdı, katillerden hesap sorma çağrısı yaptı.

İran'ın başkenti Tahran'da saçı göründüğü için ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini (Jîna Emînî) için tepkiler giderek büyüyor. İstanbul'da yaşayan yüzlerce İranlı kadın, katliama tepki göstermek için Taksim Meydanı'nda buluştu. Üzerinde Mahsa Amini'nin görselleri bulunan dövizler taşıyan kadınlar, polisin yoğun engelleme çabası ve tehditlerine rağmen uzun süre Taksim Meydanı ve çevresini eylem alanına çevirdi.

Amini için adalet istemek üzere meydanda buluşan kadınlar, polisin kalkanlarla onları sürüklemesi üzerine İstiklal Caddesi başta olmak üzere meydanın etrafındaki ara sokaklara dağıldı. Polis, kadınların taşıdığı dövizleri, Amini'nin fotoğraflarını da yırttı. Ara sokaklarda uzun süre sloganlarla yürüyüşe devam eden kadınlar, halktan da büyük destek gördü.

Polisin kadınlara dönük engelleme çabalarına, tehdit ve hakaretlerine tepki gösteren halk, katledilen Amini için eylem yapmanın en temel hak olduğunu vurguladı. Polisler, alandaki gazetecilerin de görüntü almasını tehditlerle ve fiziksel şiddetle engellemeye çalıştı. Polise tepki gösteren gazeteciler, işlerini yapmaya engel olduklarını söyledi. 15 kişinin gözaltına alındığı eylemde, İranlı kadınlar da pasaportlarına el konulmakla ve ülke dışı edilmekle tehdit edildi. Kadınlar, bütün tehditlere ve gözaltılara rağmen uzunca bir süre İstiklal caddesinde sloganlarla ve Amini'nin resimleriyle yürümeyi sürdürdü.