22 Eylül 2024 Pazar

İran'da tutuklamalara rağmen eylemler sürüyor

İran'da Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesiyle başlayan eylemler devam ediyor. İnsan Hakları Örgütü, İran'da Eylül ayından beri düzenlenen eylemlerde tutuklanan kişilere gözaltı ve hapishanelerde işkence yapıldığını açıkladı.

İran İnsan Hakları Örgütü Jîna Mahsa Amini'nin katledildiği Eylül ayından bu yana yapılan eylemlerde binlerce kişinin tutuklandığını açıkladı. Açıklamaya göre resmi gözaltı merkezlerindeki tutuklu sayısının mevcut kapasitenin çok üstünde olduğunu belirtildi.

Açıklamaya göre 100'den fazla kadın, 12 günden fazla bir süredir Qarçak'taki Waramin Cezaevi'nin spor salonunda kötü ve sağlıksız koşullarda gözaltında tutuluyor. Tutukluların insani ihtiyaçlarını giderecek alt yapının yetersiz olduğunu ve tutukluların kameralarla gözetlendiğini söyledi.

İran İnsan Hakları Örgütü, tahminlere göre İran'da en az 38 gazeteci, 170 öğrenci, 16 avukat, öğretmen ve işçi sendikalarına bağlı 580 kişi de dahil olmak üzere binlerce kişinin tutuklandığını belirtti. İran'dan internet engellemeleri nedeniyle sağlıklı bilgiler alınamıyor.

MAHABAD'DAKİ KIZ LİSESİ'NDEN ONLARCA ÖĞRENCİ TUTUKLANDI
Rojnews'de yer alan habere göre, İran Kültür Örgütleri Koordinasyon Kurulu, Urmiye ilindeki protestoların ardından, lisedeki 29 öğrencinin tutuklandığını duyurdu. Öğrenciler okul bahçesinde eylem yaptıkları sırada okulun müdürü Sultan Sisi, güvenlik güçlerini çağırarak okulun kapısını öğrencilere kapattı. Okul Müdürü İran Rejim güçleri gelene kadar öğrencilerin okuldan çıkmalarını engelleyerek 29 öğrenciyi rejim güçlerine teslim etti.

EYLEMLER DEVAM EDİYOR
Tahran mahallelerindeki gençler, Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesinin kırkıncı günü nedeniyle, "Jîna bizim sırrımızdır" sloganıyla açıklama yayınladılar. Gençler, İran halkının Jîna Mahsa Amini'nin katledildiği günü hatırlamasını isteyerek, "Jîna ve Özgürlük Yolu'nun tüm şehitleri" adına 22-26 Ekim'de alanlara çıkacaklarını duyurdu.

GREVLER SÜRÜYOR
İran şehirlerinde petrokimya, şeker kamışı, çelik ve boru endüstrilerindeki grevler devam ederken, grev çağrıları üzerine tır şoförleri de greve katıldı. İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Kurulu da İranlı öğrencilerin öldürülmesi ve tutuklanmasını protesto etmek için 23 ve 24 Ekim günlerinde greve çıkacaklarını duyurdular. Kurul perşembe, cuma ve cumartesi günlerini genel yas ilan etti.