22 Eylül 2024 Pazar

İran'da rejim yanlıları ayaklanan halka idam çağrısı yaptı

İran'da Rojhilat başta olmak üzere pek çok bölgede politik özgürlüğü için ayaklanan halka karşı faşist molla rejimi yanlıları idam çağrısı yaptı. Bazı bölgelerde polis ve asker halkın direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kalırken, ayaklanmada katledilenlerin sayısı 50'ye yükseldi.

İran'da Mahsa (Jîna) Amini'nin saçı göründüğü gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından katledilmesine tepki olarak patlak veren ayaklanma giderek büyürken, faşist molla rejimi ayaklanan halka karşı saldırılarını arttırıyor. Rojhilat (Doğu Kürdistan) ve başkent Tahran başta olmak üzere ülkenin tamamına yayılan ayaklanmada, rejim güçleri tarafından katledilenlerin sayısı 50'ye yükseldi. İran hükümeti şu ana kadar sadece 35 ölüm olduğunu açıklarken, katledilenlerin eylemlere karışan "provokatörler" tarafından öldürüldüğünü iddia etti.

Faşist molla rejimi yanlısı gruplar ise Tahran'da cuma namazı çıkışı Hameney ve Humeyni'nin resimleriyle yürüyüş düzenleyerek, ayaklanmaya katılanların "Kuran'a karşı geldiğini, İsrail'in askerliğini yaptığını" öne sürdü. İslamcı faşistler, ayaklanmaya katılan halkın idam edilmesi çağrısında bulundu. İran Devlet Başkanı İbrahim Reisi, rejim yanlılarının düzenlediği yürüyüşün İslam Cumhuriyeti'nin gücünü gösterdiğini açıkladı ve ayaklanmacılara hiçbir şekilde tolere etmeyeceklerini vurguladı.

İran ordusu ise son açıklamasında "ayaklanmanın arkasında yer alan düşmanlara" müdahale edeceği tehdidinde bulundu. Rojhilat'ın bazı bölgelerinde ordunun da polislerle işbirliği içerisinde halka saldırdığı öğrenildi. İsfahan ve Tahran'da halk ve polisle asker arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Halk, kendilerine ateş açan rejim güçlerine karşı taşlar ve molotoflarla, yaptıkları barikatları ateşe vererek direniyor. Rojhilat'ın bazı bölgelerinde ise asker ve polisin halkın direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldı.

İran polis şefi Hüseyin Ashtari, "halkın güvenliğinin kırmızı çizgileri" olduğunu iddia ederek, ayaklanmanın molla rejimini zayıflatmak isteyen "düşmanlar" tarafından çıkarıldığını ve bununla en güçlü şekilde "mücadele edeceklerini" belirtti.

Yerel kaynaklar, Rojhilat'ın bazı kentlerinde genel greve gidildiğini açıkladı. Eylemlerin yoğun yaşandığı kentlerde internet kesintileri ise giderek şiddetleniyor. Eyleme katılan çok sayıda öğrenci ve kadın lider ise ev baskınlarıyla gözaltına alındı.