20 Eylül 2024 Cuma

İran'da örtünme yasasında ağırlaştırılmış uygulamalar getirildi

Jina Mahsa Emînî'nin başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp katledilmesinin yıldönümünde İran rejimi kadınlara zorunlu başörtüsü yasası ihlallerine karşı para cezası, bankacılık hizmetlerinin engellenmesi ve adli işlem öngören yasayı onayladı.

İran resmi haber ajansında yer alan bilgiye göre, İran'da zorunlu başörtüsü uygulamasını ihlallere ağır cezai yaptırım içeren yasa onaylandı.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin imzasıyla meclise gönderilen "İffet ve Başörtüsü Kültürünün Desteklenmesi" başlıklı yasa tasarısı oylamaya sunuldu. 201 milletvekilinden 34'ü "hayır" ve 7'sinin çekimser kaldığı oylamada 152 milletvekili "evet" oyu verdi. Meclis ayrıca, yasanın 3 yıl süreyle deneme uygulamasına girmesi kararı aldı.

Zorunlu başörtüsü kuralına aykırı hareket eden kadınlar ilk aşamada kısa mesaj vb biçimde "uyarılacak", bunu dikkate almayan ve yeniden ihlal eden kadınlara para cezası verilecek. Ceza bir ay içinde ödenmezse para cezası otomatik olarak kişinin banka hesabından kesilecek. Cezaların herhangi bir nedenle tahsili mümkün olmadığı koşullarda, kişinin tüm banka ve kredi kuruluşlarını kapsayacak şekilde banka kartı çıkarma ve yenileme dahil her türlü bankacılık işlemi yapması yasaklanacak. Cezalara itiraz ise 10 günlük süre içinde yapılabilecek.

Dördüncü kez ihlal halinde para cezasının yanı sıra yargı tarafından kişi hakkında dava açılması ve gerekli görülmesi halinde tutuklanması öngörülüyor. Kanuna aykırı hareket eden işletmeler ise yaptırım düzenlemesi kapsamında geçici süreyle mühürlenecek ve devlet tarafında sunulan vergi muafiyetlerin men edilebilecek. Sosyal, siyasal, kültürel, sanatsal veya sportif faaliyetlerde bulunan kişilerden yasaya aykırı davrananlar hakkında ihlal sayısına göre para cezası, mesleki faaliyetlerden men ve son aşamada hapis cezası istemiyle dava açılabilecek.

Tasarıda ayrıca başörtüsü kuralına uymayan kadınlara yönelik hakaret, iftira, tehdit, saldırı veya özel hayatın gizliliğini ihlal gibi suç işleyenler hakkında da ilgili kanun çerçevesinde yargı tarafından dava açılabileceği belirtiliyor. Jina Amini'nin katledilmesi ardından kadınlar bir protesto biçimi olarak kamuya açık yerlerde başörtüsü takmadan, başı açık olarak yer alıyordu. Bu protesto biçimi son aylarda yaygınlaşması dikkat çekiyordu. Faşist molla rejimi bu yasa ile birlikte kadınlar üzerinde uyguladı baskıları ağırlaştırıyor.