22 Eylül 2024 Pazar

İran'da öğrenciler boykotta, Rojhilat'ta halk genel grevde

İran'da Mahsa (Jîna) Amini'nin katledilmesiyle başlayan halk ayaklanmasına öğrenciler dersleri boykot ederek devam ettirirken, Rojhilat'ta halk genel greve gitti.

İran'da Mahsa (Jîna) Amini'nin gözaltında katledilmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolar 3. haftaya girerken, ülkenin birçok üniversitesinde tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması için eylemler yapıldı.

İran'da Twitter üzerinden en fazla takip edilen "Tavsir1500" hesabında cumartesi günkü eylemlerde onlarca öğrencinin gözaltına alındığı duyuruldu.

İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliği'nin Telegram sayfası ve sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, İran'daki birçok üniversitede öğrenciler dersleri boykot etti.

Görüntülerde aralarında Tahran'dakilerin de bulunduğu birçok üniversitede eylemccilerin gözaltına alınan öğrencilere destek vermek ve serbest bırakılmalarını sağlamak için okulu boykot eylemi yaptığı görüldü.

Politik islamcı faşist molla rejimi karşıtı sloganların atıldığı, çeşitli pankartların taşındığı eylemlerde öğrenciler gözaltıların son bulmasını ve gözaltına alınanların da bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Boykot eylemi gerçekleştiren öğrenciler, öğretim üyeleri ve diğer öğrencilerden de boykota destek vermelerini istedi.

ROJHILAT'TA HALK GENEL GREVDE
Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki parti merkezlerinin bombalanmasına yönelik Rojhilat ve İran'daki parti, örgüt ve aktivistlerin çağrısı üzerine genel greve gidildi.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), Doğu Kürdistan Özgür Kadın Derneği (KJAR) ve KODAR, İran'ın saldırılarını protesto etmek amacıyla Rojhilat ve İran halkını kepenk kapatma eylemine katılmaya çağırdı. Sine, İlam, Urmiye, Bane, Saqiz, Bokan, Diwander, Meriwan, Mahabad, Sardeşt, Nexede ve Piranşar kentlerinde halk greve yoğun bir katılım gösterdi.