20 Eylül 2024 Cuma

İran'da Kürt kadın gazeteciye idam cezası

İran'da tutsak Kürt kadın gazeteci Pexşan Ezîzî'ye "İslam hükümetine karşı silahlı ayaklanma başlatan ve liderleri isyana karışan gruplara üyelik" suçlamasıyla idam cezası verildi.

İran'ın başkenti Tahran'da 4 Ağustos 2023'te istihbarat güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra 11 Aralık'ta tutuklanan sosyal hizmet uzmanı, aktivist ve gazeteci Pexşan Ezîzî'ye idam cezası verildi.

Tahran Devrim Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Pexşan Ezîzî'ye "İslam hükümetine karşı silahlı ayaklanma başlatan ve liderleri isyana karışan gruplara üyelik" suçlamasıyla idam cezası verildi.

4 ay boyunca gözaltında tutulan Pexşan Ezîzî, bu süreçte yoğun sistematik işkenceye maruz kalmış ve adil yargılama, aile görüşü, avukatını seçme gibi temel haklarından yoksun bırakılmıştı.

Pexşan Ezîzî, daha önce Tahran'da Kürt öğrencilerin idamlarını protesto eylemlerine katıldığı gerekçesiyle 2009 yılında tutuklanmış, 4 aylık tutsaklığının ardından kefaletle serbest bırakılmıştı. Pexşan Ezîzî, son olarak tutsak edildiği Evin Hapishanesinden yazdığı mektupla kamuoyuna yaşadığı işkenceleri anlatarak, mücadeleyi büyütme çağrısında bulunmuştu.

Kadın hakları savunucusu, sendikacı Şerife Muhammedî'ye de 4 Temmuz'da İran Devrim Mahkemesi tarafından "İran rejimine karşı silahlı isyan" iddiasıyla idam cezası verilmişti. İdam cezasına geniş bir çevreden tepki gösterilmiş ve kampanya başlatılmıştı.