21 Eylül 2024 Cumartesi

İran'da kız çocuklarına kimyasal saldırılar

İran'da kız çocuklarının okuduğu okullara düzenlenen kimyasal saldırılar sonucu 800'den fazla kız çocuğunun zehirlendiği ortaya çıktı.

İran'da kız çocuklarının eğitim gördüğü okullara atılan kimyasallar sonucu bugüne kadar 800'den fazla kız çocuğunun zehirlendiği öğrenildi.

Kimyasal saldırılar ilk olarak 30 Kasım 2022'de Kum kentindeki Nur Teknik Lisesi'nden 18 öğrencinin hastaneye kaldırılmasıyla ortaya çıktı. Geçen 3 ayda aynı kentte en az 10 okulun daha hedef alındığı kaydedildi. Kum kentinin ardından Tahran, Erdebil, Borujerd, Vardanjan, Chaharmahal, Bakhtiari, Sari, Qochan, Torbat Jam ve Kazvin gibi diğer şehirlerde de kız çocuklarının eğitim gördüğü okullara kimyasal saldırılarının düzenlendiği ifade edildi.

İran Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada kimyasal saldırıları doğruladı. İran Sağlık Bakanı Yardımcısı Yunus Panahi ise, "Anlaşılan o ki bazıları tüm okulların, özellikle de kız okullarının kapatılmasını istiyor" açıklamasında bulundu. 
 
Saldırılara ilişki konuşan muhalif aktivist Hamed Esmaeilion ise İran rejimine işaret ederek, "Rejim kadınlardan intikam alıyor. Şiddet ve korku yaratmak bu iktidarın araçlarıdır. İran'ın güvenlik adına dünyaya sattığı şey bir seraptan başka bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Borujerd Üniversitesi'nde de kimyasal saldırı yaşandığı iddia edildi. Üniversite yurdunda çok sayıda kız öğrencinin "tuhaf kokulu bir gaz" soluduktan sonra zehirlendikleri ve hastaneye götürüldükleri kaydedildi.