İran'da idam cezalarında artış
İdam Cezasına Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle İran İnsan Hakları Örgütü (HRNGO) 10 aylık bilanço yayınladı. Örgüt yayınladığı bilançoya göre İran'da idam edilen kişi sayısı geçen yıla göre yüzde 89 arttı. İdam edilenlerden 12'si kadın, yüzde 21'i Beluç halkıdan kişilerden oluşuyor.
İran İnsan Hakları Örgütü (HRNGO), 10 Ekim İdam Cezasına Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle bilanço açıkladı. HRNGO 10 Ekim İdam Cezasına Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yayınladığı açıklamada, devlet baskısının bir yöntemi olan ölüm cezasına karşı kamuoyunu tepki göstermeye çağırdı. HRNGO direktörlerinden Mahmood Amiry-Moghaddam yaptığı açıklamada, İran rejiminin 43 yıldır devlet terörüyle iktidarda kalmayı başardığına dikkat çekti, "İslam Cumhuriyeti 43 yıldır terör ve infazlar yaratarak iktidarda kalmayı başardı. İnsanlık dışı ölüm cezasına karşı çıkmak ve onun kaldırılması için mücadele etmek, diktatörlüğün kalıcı olarak sona ermesine yönelik önemli adımlardır" dedi.
Ölüm Cezasına Karşı Dünya Koalisyonu tarafından her yıl 10 Ekimde düzenlenen etkinliklerin bu yıl ki şiarı "ölüm cezası işkenceyle döşeli bir yol" olarak belirlendi. HRNGO tarafından yayınlanan bilançoda 2022 yılında İran hapishanelerinde infaz sayısında yüksek bir artış yaşandığına dikkat çekti. HRNGO'nun verilerine göre, 1 Ocak-10 Ekim 2022 tarihleri arasında ikisi çocuk ve 12'si kadın olmak üzere 428 kişi idam edildi. İnfazların sadece 52'sinin resmi kaynaklar tarafından rapor edildiği diğer 376 idamın ise çeşitli insan hakları savunucuları aracılığıyla İran İnsan Hakları tarafından kaydedildiği belirtildi.
HRNGO verilerinde infaz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89 arttığına yer verildi. 1 Ocak-10 Ekim 2022'den itibaren en az 428 kişinin infaz edildiği, 2021'de aynı dönem için 226, 2020 de ise 209 infaz kaydedildi. Bilançoda, yılın başından bu yana, aralarında biri kadın olmak üzere en az 180 kişinin uyuşturucuya bağlı suçlardan idam edildiği bilgisi paylaşıldı.
FAŞİST İRAN REJİMİNİN BELUÇ HALKINA DÜŞMANLIĞI
Bilançoda, İran'da yaşayan ulusal topluluk ve halklara dönük ölüm cezalarında ki artışlara dikkat çekildi. Buna göre, 2021 yılında İran'da yapılan infazların yüzde 21'inin Beluç halkından olduğu ve nüfusun yalnızca yüzde 2-6'sını temsil ettiği belirtildi. 2022 yılında en az 121 Beluç halkından kişinin idam edildiği bu rakamın da toplam idam edilenlerin yüzde 35'ini temsil ettiği kaydedildi. Yayınlanan bilançoda Mahsa Jîna Amini'nin katledilmesi sonrası başlayan halk ayaklanmalarında İran devletinin şiddetine maruz kalan ve katledilenlerin önemli bir kesimin de yine Beluç halklarından olduğuna dikkat çekildi.
12 KADIN VE 2 ÇOCUK İDAM EDİLDİ
İran İnsan Hakları Örgütü verilerinde çocuk tutuklulara dönük idam cezası uygulayan hükümetlerden birinin İran devleti olduğu bilgisi paylaşıldı. 2022 yılının ilk 10 ayında en az iki çocuğun infaz edildiği kaydedildi. 2022 yılının ilk on ayında en az 12 kadının da idam edildiği, Beluç halkından bir kadının ise uyuşturucuya bağlı nedenlerden ölüme mahkûm edildiği bilgileri paylaşıldı.