20 Eylül 2024 Cuma

İran'da başörtüsü takmayan öğrencilerin eğitim hakkı gasp edilecek

Faşist molla rejimi yayınladığı duyuru ile başörtüsü takmayan kadınların eğitim hakkını gasp edeceğini duyurdu, ağır bir biçimde cezalandırılacağı tehdidinde bulundu. Faşist rejim yanlıları da düzenledikleri provokatif eylemlerle başörtüsü takmayan kadınlara saldırı çağrısı yaptı.

İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bir duyuru yayınlayarak başörtüsü takmayan öğrencilerin eğitim hakkının gasp edileceğini ilan etti. Kurallara uymayan öğrencilerin ağır biçimde cezalandırılacağını da ekledi. Öte yandan sokağa çıkan rejim yanlıları başörtüsü takmayan kadınlara tepki adı altında provakatif eylemler düzenleniyor.

Kadın düşmanı, cinsiyetçi, gerici faşist yüzünü bir kez daha gösteren İran rejimine karşı Eylül ayında Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesi sonrası başlayan ayaklanma aylarca grev ve direnişlerle, sokak gösterileriyle sürdü.

KIYAFET BASKISI ARTIRILMAK İSTENİYOR
Rojhilat ve İran kentlerinin büyük bölümüne yayılan ayaklanmanın eylem ve biçimleri değişmiş olsa da bugün izleri hala görülüyor. Faşist molla rejimi idam cezaları, tutuklamalar, baskı ve işkenceler, sokak katliamlarıyla ayaklanmanın öncüsü kadınların iradesini kırmak, ayaklanmayı sonlandırmaya çalıştı. Bu baskılar sonuç vermeyince "başörtüde serbestlik" yalanı ortaya atılarak, ayaklanmanın önüne geçilmek istendi. Bu kez de başarılı olamayan faşist molla rejimi, şimdi de kadınlar üzerinde kıyafet baskısını artırmak istiyor.

BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYANLARA TEPKİ ADI ALTINDA PROVOKATİF EYLEM
İran'ın Mazenderan eyaletinin Ramser kentinde "başörtüsü kurallarına uymayanlara" tepki adı altında provakatif bir eylem düzenlendi. Aylarca sokaklarda politik özgürlük taleplerini haykıran kitlelere her türlü devlet şiddeti, işkencesi uygulanırken, Mazenderan'da "tepkisiz kalmayalım", "hepimiz sorumluyuz" pankartlarıyla sokağa çıkanları faşist İran rejimi adeta alkışladı. Öte yandan devlete yönelik "siz müdahale etmeyeceksiniz biz inisiyatif alacağız" şiarıyla düzenlenen bu eylemler provokatif saldırıların başlayacağının da mesajı.

BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYAN KADINLARA SALDIRI
Geçtiğimiz günlerde İran'da başörtüsü takmayan iki kadın bir erkeğin saldırısına uğramıştı. Markete giren iki kadın alışveriş için sıra beklerken, dışarıdan gelen bir erkek önce kadınlara bağırdı, ardından da dolaptan aldığı yoğurdu kadınların başından aşağı dökmüştü. İki kadın hakkında başörtüsü takmadığı için soruşturma açılmış, erkek ise gözaltına alınarak bırakılmıştı. Market sahibi de başörtüsü takmayan kadınların alışverişine izin verdiği için "uyarılmıştı".