21 Eylül 2024 Cumartesi

İran'da 'ahlak' polisleri devrede halk isyanda

Faşist İran molla rejiminin kadınlara baskısı sürüyor. Yükselen toplumsal ayaklanma sonucunda uygulamadan geçici olarak kaldırılan "ahlak" polisleri yeniden devreye konuldu. İran'ın Reşt kentinde "ahlak" polisleri 3 kadını gözaltına almak isteyince halk karşı çıktı. Polis halka biber gazı ile saldırdı, silah kullanıldığı iddia edildi.

Faşist İran molla rejimi kamusal alanda başörtüsü zorunluluğuna uymayan kadınların sayısının artmasını gerekçe göstererek cezalandırma amaçlı "ahlak" polislerini yeniden devreye koydu.

Jîna Mahsa Amini'nin Tahran'da "ahlak" polislerince gözaltına alınması sonrası katledilmesiyle Rojhilat ve İran halkları aylarca sokaklarda direniş gerçekleştirmişti. Yüzlerce kişi faşist molla rejimince direnişe katıldıkları için katledilmiş, on binlerce kişi gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Sayıları hala net olarak bilinmeyen idamlar gerçekleştirilmişti. Direnişin sonucunda İran rejimi geri adım atarak "ahlak" polisleri uygulamasını durduğunu açıklamıştı.

HALKLARIN İSYANI SÜRÜYOR
İran yarı resmi haber ajansı, Tasnim'de İran polis sözcüsü Said Montazeralmehdi, "Bugünden itibaren polis, otomobillerle veya yaya devriye gezerek, ne yazık ki kıyafet kanununa uymamaya ve talimatlara itaat etmemeye devam eden kişileri uyaracak ve cezalandıracak" açıklamasını yer verdi.

Bu açıklamanın ardından İran Reşt kentinde üç kadın "ahlak" polisi tarafından gözaltına alınmak istendi. Halk buna izin vermedi. Faşist İran polisi halka biber gazıyla saldırdı. Polisin, halka silah kullanıldığı iddia edildi. İran ve Rojhilat 'ta kadınlar molla rejiminin başörtüsü kuralına uymamaya, meydan okumaya devam ediyor. Rejimin tüm baskılarına rağmen halklar direnişlerini sürdürüyor.