19 Eylül 2024 Perşembe

İran'da 4 Kürt tutsak daha idam edildi

İran rejimi, Kerec Hapishanesinde tutsak edilen Firûd Gerawend, Mihemed Xulamî, İsmaîl Şerefî ve Şehab Melekî adında ki 4 Kürt tutsağı idam etti. Aynı gün politik faaliyetleri nedeniyle rejimin hedefinde olan Hîkmet Emîrî hapis cezasına çarptırıldı. 

İran rejiminin özgürlük ve eşitlik mücadelesi yürütenlere, Kürt ve yurtseverlere yönelik saldırıları sürüyor. Molla rejimi, Rojhilat Kürdistanı'nda 4 Kürt tutsağı idam etti, bir yurtseveri ise hapis cezasına çarptırdı. İdamlar ise gün geçtikçe artıyor.

Kürdistan İnsan Hakları Örgütü, 7 Ağustos akşamı Kerec Hapishanesinde bulunan Firûd Gerawend, Mihemed Xulamî, İsmaîl Şerefî ve Şehab Melekî adında ki 4 Kürt tutsağın idam edildiğini duyurdu. Böylece temmuz ayı içerisinde 55 kişi idam edildi.

"Jin Jîyan Azadî" ayaklanmasının intikamını almak, toplumsal mücadeleyi bastırmak ve yok etmek için yurtsever, devrimci güçleri tutuklama, gözaltı ve yargılamalarını hızlandırmış durumda. 4 Kürt yurtseverin idam edildiği gün Hîkmet Emîrî adında ki Kürt tutsak ise "hükümete karşı propaganda" ve "muhalefet gruplarına yardım" suçlamalarıyla hapis cezasına çarptırıldı. Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN), çevresel ve sosyal konulardaki çalışmalarıyla bilinen Kürt yurtseveri Hîkmet Emîrî'nin, Kürdistan Eyaleti İslam Devrim Mahkemesi tarafından altı ay hapis ve 36 ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Nisan ayında gerçekleşen mahkemede Emîrî'nin seçeceği bir avukatı olmadan gerçekleştirildi. Karar geçtiğimiz günlerde Hîkmet Emîrî'ye resmi olarak bildirildi. Emîrî, politik faaliyetleri nedeniyle daha öncede rejimin istihbarat servisleri tarafından çok sayıda gözaltı ve sorgulamayla karşı karşıya kalmıştı.

Öte yandan Af anlaşması kapsamında Kürdistan Eyaleti Kamyaran ve Kermanşah Eyaleti Sarpol-e Zahab'a dönen iki eski Kürt parti üyesi Peyman Khounbareh ve Omid Cheraghi tutukladı.