21 Eylül 2024 Cumartesi

İran ve Taliban arasında sınırda çatışma yaşandı

İran'ın Sistan-Belucistan eyaletine bağlı Hirmend ilçesinde Sasuli Karakolu yakınlarında Taliban sınır güçleri ile İran ordusuna bağlı sınır muhafızları arasında çatışma çıktı. Her iki taraftan da yaralanan ve ölenler oldu.

İran ve Afganistan arasındaki ortak sınırın "Makki" bölgesinde Taliban güçleri ile İran muhafızları arasında çıkan çatışmada İran sınır muhafızlarından iki kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı.

TALİBAN-İRAN ARASINDA YAŞANAN ÇATIŞMADA YARALANAN VE ÖLENLER VAR
ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ardından kurulan geçici Taliban hükümetinin Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada İran askerlerinin ateş açması nedeniyle çatışmanın başladığını belirtirken, "Savaş başlatmak için bahaneler üretmenin ve olumsuz davranışlarda bulunmanın hiçbir tarafın çıkarına olmadığını" ifade edildi. Bakanlığın yaptığı açıklamada İran'ı tehdit ederek "24 Saat içinde İran'ı işgal ederiz" tehdidinde bulundu.

Taliban İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulnafi Tekur'da sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada her iki taraftan da birer kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığını duyurdu.

İRAN: TALİBAN'IN ATEŞİNE KARŞILIK VERİLDİ
İran Emniyeti Genel Komutanlığı Yardımcısı kasım Rızayi de Taliban'a bağlı güçlerin sınırdaki Sasuli Karakoluna ağır silahlarla ateş açmaya başladığını ve İran sınır muhafızlarının da ateşe karşılık verdiğini açıklanmıştı. Çatışmaların sona ermesinden birkaç saat sonra yeniden başladığını ve devam ettiğini kaydedilmişti.

Açıklamada Taliban güçlerinden çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken Sasuli Karakolu komutanının geçen hafta Taliban tarafından öldürüldüğü bilgisine yer verildi.

İran Emniyet Örgütü Genel Komutanı Ahmed Rıza Radan ise sınır muhafızlarına "herhangi bir sınır ihlali ve saldırganlığına" kararlı şekilde karşılık verme talimatı iletmişti. İran ve Taliban arasında son günlerde Hilmend Nehri üzerindeki su paylaşımı konusuna gerginlik yaşanıyordu.

Taliban'ın Afganistan'da yönetime gelmesinin ardından Pakistan ve İran sınır güçleri zaman zaman Taliban güçleri ile karşı karşıya gelerek çatışmalar yaşanıyor.